Sinuhe Wallinheimo: Keski-Suomea ei näy Rinteen hallituksen ohjelmassa


 

Kokoomuksen keskisuomalainen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo on pettynyt Keski-Suomen saamaan huomioon Antti Rinteen kokoaman kansanrintamahallituksen ohjelmaan.

 

Wallinheimon mukaan maakunnalle tärkeitä hankkeita ei ole mukana tänään julkaistussa ohjelmassa, vaikka neuvotteluihin osallistui peräti 7 maakunnan 10 kansanedustajasta.

– Samaan aikaan kun Rinteen kansanrintamahallituksen ohjelmassa sellaiset kaupungit kuin Savonlinna mainitaan, meille tärkeitä hankkeita ei ohjelman sivuilla näy. Toivottavasti tämä ei ole esimakua siitä, millaista kohtelua maakunta saa seuraavan neljän vuoden aikana, Wallinheimo jyrähtää.

Erityisen huolestuttavana Wallinheimo pitää sitä, ettei Jyväskylän asemaa uutena MAL-sopimuskaupunkina varmistettu hallitusohjelmassa. Nyt ohjelmassa on vain kirjaus siitä, että MAL-sopimuksia on mahdollista laajentaa uusille yli 100 000 asukkaan kaupunkikeskuksille. Suomen viidenneksi suurimpana kasvukeskuksena Jyväskylä joutuu siis kilpailemaan MAL-statuksesta muun muassa Porin kanssa. Tässä kamppailussa tarvitaankin nyt vahvaa alueellista ja puoluerajat ylittävää yhteistyötä.

– MAL-sopimukset ovat olleet kiihdytyskaista Pääkaupunkiseudulle, Turulle, Tampereelle ja Oululle tärkeiden liikenne- ja infrahankkeiden edistämiseen. Nyt tästä on tehtävä totta myös Jyväskylän kohdalla. Kokoomus johtavana kaupunkipuolueena on tässä työssä innolla mukana, Wallinheimo toteaa.

Keski-Suomen hankkeiden puuttumisen ohella Rinteen hallituksen ohjelman suurimmat puutteet ovat Wallinheimon mukaan talouslinjassa. Samalla kun hallitusohjelmaan sisältyy koko joukko asioita, joita varmastikaan kukaan ei vastusta, alkaen poliisien määrän lisäämisestä keliakiakorvausten palauttamiseen, on kaiken hyvän rahoitus epävarmalla pohjalla. Erityisen huolestuttavaa on se, että hallitus lisää pysyviä menoja 1,23 miljardilla tilanteessa, jossa tärkeintä olisi kerätä puskureita 2020-luvulla mahdollisesti eteen tuleviin talouden karikkoihin.

– Talouspolitiikan linjan osalta Rinteen hallitusta voidaan perustellusti kutsua pikavippihallitukseksi. Sinällään hyviin asioihin laitetaan kiinni lisää rahaa, vaikka tiedetään niiden rahoituksen toteutumisen olevan hataralla pohjalla. Suomalaisten kannalta pitää toivoa sitä, ettei tämä bluffi puhkea ja lasku jää tulevien sukupolvien maksettavaksi, Wallinheimo summaa.

Samalla Wallinheimon mukaan hallitusohjelmasta puuttuvat Jyväskylään kohdistuvat konkreettiset tulevaisuusinvestoinnit.

– Esimerkiksi Keski-Suomen tulevaisuuden kannalta kriittiseeen Jyväskylän liikuntapääkaupungin aseman vahvistamiseen ei esitetä mitään. Tämä ei toivottavasti kerro jotain Rinteen hallituksen suhtautumisesta Jyväskylän tärkeyttä kohtaan, Wallinheimo päättää.

Vastaa