ÄKS

Sitomattomat rahat, sidotut kädet – työministerin ilmoitus ihmetyttää työttömien yhdistyksissä ja keskusjärjestössä

21.09.2017 11:35 (muokattu 21.09.2017 11:41)
Enää vain työministeri Lindrstöm kävi Äänekoskella maaliskuussa 2016, tuolloin hän kantoi myös oikeusministerin salkkua.
Työministeri Lindström ilmoitti 21. syyskuuta aamulla poikkeuksellisesta tilanteesta työllisyysmäärärahojen suhteen. Sitomatonta, käyttämätöntä työllisyysmäärärahaa on tälle vuodelle vielä 150 miljoonaa euroa. Työttömien yhdistykset ja keskusjärjestö eivät voi käsittää työministeriön toimia. 
 
 
Suolahden Työttömät ry ja Jyvässeudun työttömät ry eivät voi käsittää kuinka tilanne on päässyt syntymään.
– Samaan aikaan me täällä järjestöjen työllistämiskentällä odotamme ministeriön vastausta 3000 henkilötyövuoden kiintiön purkamiseksi. Kevään jälkeen eivät järjestöt ole pystyneet enää pitkäaikaistyöttömiä työllistämään. Palkkatukityöllistäminen on törmännyt mitä kummallisempiin ansoihin ja karenssien sävyttämä syksy etenee vääjäämättömästi, kuin ruska kohti talvea, Sirpa Martins Suolahden Työttömät ry:stä sanoo.
 
Ministeriön linja työttömyyden taittamiseksi ei saa kiitosta. 
– Olemme ministerin kanssa yhtä mieltä siitä, että tilanne on poikkeuksellinen. Sitä se todellakin on. Seuraamme nyt tiiviisti päätyvätkö nämä poikkeuksellisen suuret sitomattomat työllisyysmäärärahat siihen käyttöön, mihin ne on tarkoitettu. Vai palautuuko työllisyysmäärärahoja taas miljoonatolkulla käyttämättöminä valtion muihin toimintoihin. Puretaanko nämä järjettömät kiintiöt ja muut työllistämisen esteet vai jatkuuko älytön linja vielä pitkäänkin. Esitykset ensi vuodelle eivät ainakaan lupaa mitään hyvää, kysyy Eija Tuohimaa JTY:stä.
 
Myös Työttömien Keskusjärjestö on järkyttynyt Uutissuomalaisen uutisesta, jonka mukaan n. 150 miljoonaa euroa ELY-keskusten rahoista on vielä käyttämättä tälle vuodelle.
 
– Tiedoksi ministeri Lindströmille: Suomessa on yli 100 000 pitkäaikaistyötöntä, joita voisi palkata palkkatuella yhdistyksiin, kuntiin ja yrityksiin työllisyysmäärärahoilla. 150 miljoonalla eurolla palkkaisi palkkatuella yli 10 000 työtöntä vuodeksi töihin. Ei ole vaikeaa keksiä rahoille käyttöä, toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski laskee.
 
Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtaja toteaa kuinka ”rahojen käyttämättä jättäminen osoittaa, että hallitus on pöyristyttävän piittaamaton työttömiä kohtaan. Joka kivi pitää kääntää, että työttömyys saadaan katkaistua.”
 
Hallitus on asettanut kolmannelle sektorille 3000 henkilötyövuoden katon palkkatuen käytölle. Tämä estää ELY-keskuksia käyttämästä enemmän rahaa yhdistysten palkkatukeen.
 
– Työllisyysmäärärahoilla tehty työ yhdistyksissä on yleishyödyllistä. Palkatuilla ohjaajilla voidaan esimerkiksi järjestää kotoutumista ja osallisuutta edistäviä toimenpiteitä, jotka hyödyttävät laajemmin koko yhteisöä. Monet työllisyyttä edistävät hankkeet on rakennettu palkkatuen pohjalle, ja ne toimivat nyt aliteholla, Työttömien keskusjärjestöstä muistutetaan.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy