Varsovasta Sörkkään – taiteilija Marjo Hallila asettui Suolahteen


Sörkänmäelle asettautuneen Marjo Hallilan grafiikkaa ja julisteita on ollut mukana kansainvälisissä grafiikan ja julistetaiteen biennaaleissa ja triennaaleissa Japanissa, Puolassa, Kroatissa ja Slovakiassa.

Suolahdessa asuva taiteilija Marjo Hallila on päässyt vauhtiin uudessa työhuoneessaan, jossa valmistuu jättimäisiä teoksia. Toimittajalle ihmetystä herättää taiteilijan työtapa: hän maalaa teoksensa lattialla. 

 

– Se tapa soveltuu mulle, vaikka ei olekaan ergonomisesti paras mahdollinen, Marjo nauraa. 

Marjo Hallila valmistui taiteen maisteriksi Varsovan kuvataideakatemiasta vuonna 2017, pääaineenaan taidegrafiikka ja sivuaineenaan maalaustaide. Aiemmin hän on suorittanut taiteen maisterin tutkinnon tekstiilisuunnittelusta Taideteollisessa korkeakoulussa vuonna 2005. Suolahteen jo kolmannen kerran muuttanut taiteilija on päässyt luomistyössä hyvään vauhtiin työhuoneessaan, Suolahden entisen apteekin yläkerrassa. 

– Tapasin mieheni Mikan Savonlinnan taidelukiossa, ja muutimme 1980-luvun lopulla Mikan kotikaupunkiin, Suolahteen, lännen taloksi kutsuttuun rakennukseen. Muistan, kuinka Suolahden keskusta oli itselleni vaikea hahmottaa, Marjo nauraa. 

Suolahdesta matka jatkui opiskelemaan ja muualle Suomeen töiden perässä. Keski-Suomi kutsui takaisin vuonna 2010 kunnes viisi vuotta sitten Mikan työ kuljetti avioparin Varsovaan. 

– Se oli upea kaupunki elää, työskennellä ja opiskella. Kun ovesta astui ulos, pystyi kävelemään oopperaan, sinfoniaan, museoihin, teatteriin tai taidenäyttelyyn. Ihan tätä samaa ei Sörkänmäellä saavuta, mutta tilalle on tullut paljon muuta hienoa. Suolahdessa on vahva kulttuurihistoria, jonka henki tuntuu yhä, Marjo sanoo ja huokailee puhtaan ilman, kauniin luonnon ja mukavien naapureiden suuresta merkityksestä ihmiselle. 

Hallilat ostivat seitsemän vuotta sitten kesäasunnokseen puutalon Sörkästä.

– Olen sörkänmäkeläinen, enkä koe olevani identiteetiltäni suolahtelainen tai äänekoskelainen. Meillä on koti Jyväskylässä, mutta se on vuokralla, ja saa ollakin. Olen luonteeltani sellainen, että sopeudun hyvin missä koti sitten onkaan, Sörkänmäelle on ollut aina kiva tulla. Kontrasti Varsovaan nähden on suuri, mutta se ei ole missään nimessä huono juttu. Tykkään hiljaisuudesta ja yksityisyydestä, Marjo sanoo. 

Marjo tekee monialaista taidetta, eikä ole koskaan pyrkinyt yhteen tekniikkaan. Ensin tuli grafiikka, mutta nyt maalaustaide on osoittautunut taiteilijalla omaksi tavaksi työskennellä.

– Koen prosessin mielenkiintoiseksi, oli tyylinä sitten grafiikka, maalaus- tai julistetaide: näiden avulla pystyn ilmaisemaan itseäni, Marjo sanoo. 

Varsovassa hän ajautui taideakatemiaan etsiessään itselleen työtilaa. 

– Opiskelu tapahtui puolan kielellä, joten kai mussa on sen verran suomalaista sisua, että päätin pärjätä, Marjo nauraa. 

Katse on kääntynyt jo tulevaisuuteen, vuoteen 2019. 

– Minulla on varattu Tampereella 200 neliön näyttelytila. Tämä tietää sitä, että tulen viettämään paljon aikaa täällä työhuoneessani. Perjantaina vietettiin avajaisia Korpilahden Höyry-galleriassa. Äänekoskella voisin nähdä töitäni näytteillä vaikkapa täällä Suolahdessa, Hallila hymyilee salaperäisesti, ja vinkkaa Notes of Emotions – maalauksia -näyttelynsä olevan Höyry-galleriassa syyskuun loppuun saakka. 

Vastaa