ÄKS

Ylimääräinen kouluruoka lahjoitetaan eteenpäin sitä tarvitseville

27.10.2014 18:00 (muokattu 27.10.2014 19:18)
Vastaava ruoanjakelija Maarit Koski pakkaa jämäruoat kuljetusta varten. (Kuvassa: Jaakko Koskinen (vas.), Eija Tourunen, Raija Sällinen, Niina Liimatainen, Maarit Koski)
Suolahden kouluilla aloitetaan kokeilu, jossa kouluruokailusta ylimääräiseksi jäänyt ruoka jaetaan Suolahden alueen tarvitseville.

 

Samanlaisia kokeiluja on Suomessa tehty aiemmin ainakin Rovaniemellä, Vantaalla, Helsingissä, Turussa ja Jyväskylässä. Äänekoskellakin asiaa pohdittiin viime vuonna, mutta hanke tyssäsi resurssipulaan.

Suolahdessa Asemakadun ja Telakkakadun koulujen ruoka jaetaan Suolahden työttömät ry:lle, Suolahden Ystävän tuvalle ja Suolahden vapaaseurakunnalle. Yhdistykset sitten jakavat ruoan edelleen sitä tarvitseville.

Ruoan jakamiseen liittyy paljon säännöksiä, joiden noudattaminen on ehdottoman tärkeää. Ruoka pitää pystyä säilyttämään oikeanlaisissa olosuhteissa, jotta sen saa turvallisesti jakaa halukkaille.

– Vastuu siirtyy ruuan mukana. Meillä on tarkka kirjallinen sopimus, jonka terveystarkastaja on hyväksynyt. Onneksi säädökset ovat sen verran joustaneet, että ruoka tulee jakaa neljän tunnin sisällä valmistamisesta,  ruokapalvelupäällikkö Raija Sällinen kertoo.

YHDISTYKSET jakavat ruoan osittain jopa kotiin asti, mutta pyrkimys on siihen, että ihmiset tulisivat itse noutamaan ruuan jakelupisteistä.
– Isommilla perheillä voi olla vaikeaa lähteä hakemaan ruokaa, joten me sitten kuljetamme, kertoo Marita Pulkkinen Ystävän Tuvalta.

Suolahden Työttömät aikovat ilmoittaa ruuan saatavuudesta Facebook-sivunsa välityksellä. Näin varmistetaan, että ihmiset tietävät, miten paljon ja milloin ruokaa voi hakea.
– Heti kun tarkistussoitot kouluille on tehty, ja tiedetään kuinka paljon ruokaa on jaettavana niin heti pyritään tiedottamaan, kertoo Sirpa Martins Suolahden Työttömät ry:stä.

Ruokapalvelupäällikkö Raija Sällinen korostaa, että ruokapalveluissa tehdään paljon työtä, jotta ylimääräistä ruokaa ei alunperinkään jäisi. Koska ennakointiin tarvittaisiin kuitenkin kristallipalloa, on ruokapalveluissa iloittu lahjoituskokeilusta.

– Onhan tämä hienoa. Me teemme paljon työtä sen eteen, että ruoka päätyy tuonne linjastoon. On hyvä, että se työn tulos ei sitten mene hukkaan, vaan ihmiset osaavat arvostaa, Sällinen kertoo.

RUOKA-AVUSTUSTEN jakaminen ei ole enää mikään harvinaisuus. Ja ruoka-apua tarvitsevien määrä on hurja. Suolahdessakin puhutaan kymmenistä ihmisistä, joille ruoka-apu on erittäin tervetullutta, ellei jopa elintärkeää. Vaikka kynnys avun piiriin hakeutumiseen on laskenutkin, on joillekin silti vaikeaa noutaa ruoka-avustusta. Onkin syytä muistaa, että kouluruoka on kuitenkin maksettu verorahoilla.

– Tämä on vähän kun kävisi omalla kattilalla syömässä. Yhtään ei tarvitse hävetä, tuumaa Jaakko Saikkonen Suolahden Vapaaseurakunnasta.

Ylimääräinen kouluruoka lahjoitetaan vuoroviikoin eri yhdistyksille aina hiihtolomaan asti.

– Kuukautta ennen sopimuksen päättymistä katsotaan asiaa sitten uudelleen ja suunnitellaan eteenpäin, Sällinen kertoo.

Maanantaina alkanut kokeilu tuotti heti hedelmää. Pelkästään Asemakadun koululta lahjoitettiin kahdeksan litraa jauhelihakastiketta lisukkeineen. Vapaaseurakunnan vapaaehtoiset pakkasivat ruoan autoon ja toimittivat sen eteenpäin.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy