ÄKS

Äänekosken Energian liikevaihto nousi vuonna 2022, liikevoitto jäi tavoitteista

20.03.2023 11:00

Äänekosken Energian sähkönmyynnin volyymi kasvoi, mutta muissa liiketoiminnoissa myynti laski. Yhtiön liikevoitto vuonna 2022 jäi tavoitteista.

 

Äänekosken Energian liikevaihto viime vuonna oli 26,8 miljoonaa euroa eli noin 7,5 prosenttia edellisvuotta korkeampi. Liikevaihtoa nosti sähkön myynnin volyymin noin 7 prosentin kasvu.

Energiansäästötoimenpiteet ja leuto sää laskivat kuitenkin muiden liiketoimintojen myyntejä, minkä vuoksi liikevoitto oli normaalitasoa matalampi. Sähkön siirtomäärä ja kaukolämpö laskivat kuusi prosenttia ja vesiliiketoiminnan myynti laski neljä prosenttia.

Voimajunkkareiden kautta omistetusta Fennovoiman ydinvoimalaprojektista tehtiin kertaluontoinen alaskirjaus, mistä johtuen tilikauden voitto jäi negatiiviseksi.

– Vuosi oli hyvin erikoinen. Alaskirjauksen lisäksi poikkeuksellisia menoja tuli myös varautumista ja valmiutta parantavista toimenpiteistä, joihin panostettiin kaikissa liiketoiminnoissa merkittävästi, kertoo Äänekosken Energian toimitusjohtaja Maarit Herranen.

Poikkeuksellisia toimenpiteitä 

Vuotta 2022 leimasi toimintaympäristön arvaamattomuus ja epävarmuus. Kun sähkön hinta heilahteli ennennäkemättömän rajusti ja sen riittävyydestä ei ollut takeita, Äänekosken Energia joutui rajoittamaan loppuvuodesta uusien myyntisopimuksien tekemisen pelkästään omalle toimitusvelvolliselle alueelleen.

– Huolehdimme kuitenkin sähköpulan riskistä huolimatta kaikista olemassaolevista asiakkaistamme. Määräaikaisten sopimusten päättyessä tarjosimme kaikille jatkosopimusta heidän asuinpaikastaan riippumatta, Herranen kertoo.

Vuosi 2023: Toimintaa uudessa normaalissa 

Kuluvalle vuodelle ei ole Herrasen mukaan kunnollista näkymää. Vallitseva maailmantilanne on muuttanut liiketoimintaympäristöä merkittävästi.

– Toimimme nyt ns. uudessa normaalissa, eli pyrimme jatkamaan toimintoja tavalliseen tapaan tiedostaen, että tilanne saattaa muuttua, Herranen sanoo.

Vuonna 2023 Äänekosken Energia jatkaa investointiensa edistämistä sekä vesi- että sähkönsiirron liiketoiminnoissa. Strategian mukaista panostusta päästöttömään energianhankintaan jatketaan. Kuhankosken vesivoimala lisää uusiutuvan energian tuotantoa ja Olkiluoto 3 käynnistynee kevään 2023 aikana.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy