ÄKS

Äänekosken kaupunki säästi talven aikana yli viisi prosenttia energiankulutuksestaan – Säästötoimia jatketaan edelleen

16.05.2023 13:41

Äänekosken kaupunki osallistui viime talvena energiansäästötalkoisiin sähköpulan uhatessa Suomessa ja jotta sähköä riittäisi kaikille. Kaiken kaikkiaan kaupunki säästi peräti yli viisi prosenttia energiankulutuksestaan.

 

Ajalla 1.11.2022-31.3.2023 säästöä saatiin kaupungin omissa kiinteistöissä ja toiminnassa yhteensä 1 066 MWh verrattuna vuodentakaiseen kulutukseen. Vaikka säästötalkoiden tärkeimpänä tavoitteena oli, että sähkö riittäisi, niin myös rahallisestikin säästö oli merkittävä, yhteensä 122 000 euroa.

– Eniten säästöä syntyi lämmityskustannusten ja sähkön osalta. Säästöä saatiin pelkästään lämmityskustannuksissa 690 MWh, mikä on 5,4 prosentin säästö ja toi taloudellista säästöä 39 000 euroa, energiainsinööri Juha Saari kertoo.

– Huomaa kyllä, että myös kaupungin henkilöstö ja muut tilojen käyttäjät ovat upeasti huomioineet sähkönsäästön omassa toiminnassaan ja arjessaan, sillä rakennusten sähkönkulutusta säästettiin 235 MWh (-4 %), mikä tarkoittaa peräti 52 000 euron säästöä, Saari kiittää.

– Lisäksi energiaa säästettiin laajentamalla katuvalaistuksen yö sammutusaikajaksoja. Tällöin on käytössä kolmasosa valaistuksesta. Säästöä tuli 141 MWh (-15 %), mikä teki 31 000 euroa keveämmän laskun. Katuvalaistusta on säädetty yö sammutuksen aikana palamaan siten, että mm. risteyksissä ja suojateiden läheisyydessä valaistus olisi riittävä. Katuvalaistuksen häiriöistä voidaan ilmoituksia tehdä kaupungille palautepalvelun kautta.

Myös asukkaat osallistuivat yhteisiin energiansäästötalkoisiin. Äänekosken Energian mukaan energiasäästö on ollut noin 5-6 prosenttia aikaisempiin vuosiin nähden.

Säästötoimia jatketaan

Suomen energiatilanne on nyt vakaa ja kesällä kulutus on muutenkin pientä. Säästötoimenpiteitä jatketaan kuitenkin edelleen, koska Äänekosken kaupunki valmistelee talouden säästötoimenpiteitä taloustilanteen heikennyttyä.

Yhtenä Äänekosken talouden tasapainottamistoimenpiteenä on tälle vuodelle listattu katuvalojen laajennetun yösammutuksen jatkaminen. Juha Saari näkee, että viime talvesta jää varmasti jotain energiansäästökeinoja käyttöön jatkossakin, etenkin automaatio- ja IV-puolella.

Äänekosken kaupunki on satsannut jo pidempään kestävään ilmastotyöhön: kuntien energiatehokkuussopimuksessa Äänekoski on jo saavuttanut asetetut tavoitteet ja Hinku-verkostossa Äänekoski on yhtenä edelläkävijänä kunnianhimoisten päästövähennystavoitteensa kanssa.

– Äänekosken kaupunki pyrkii laittamaan kaikkiin uudiskohteisiinsa aurinkopaneelit, ja seuraavaksi ne tulevat mahdollisuuksien mukaan Koulunmäen koulun uuteen rakennukseen sekä Koiviston uuteen päiväkotiin, Saari kuvailee.

– Kaupungin kiinteistöthän lämpiävät Äänekosken Energian kaukolämmöllä, joka tulee suurimmaksi osaksi tehtailta ja yli 90% on uusiutuvaa energiaa. Myöskään öljylämmitystä ole enää missään kaupungin kiinteistössä.

Äänekosken kaupunki suunnittelee parhaillaan sähköautojen latauspisteiden hankintaa, sillä laki velvoittaa vuoteen 2024 mennessä 20 autopaikan parkkipaikoille sähköautojen latauspisteet. Latauspisteitä on suunniteltu Äänekoskelle, Suolahteen, Konginkankaalle ja Sumiaisiin. Myös Äänekosken monitoimiaukion eli ”Saharan” puistorakentamisessa varaudutaan putkituksin mahdollisiin tuleviin kaupunkiliikenteen latauspisteisiin.

Äänekosken kaupungin katuvalaistuksen inventointi tehdään tänä vuonna. Vanhaa lampputekniikka, jota on varsinkin liikuntapuolella vielä paljon, vaihdetaan pikkuhiljaa lähivuosien aikana uusiin LED-valaisimiin. Lamppuinvestoinnit saadaan energiansäästönä takaisin.

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy