ÄKS

Äänekoski maksaa nyt sähköstä tuplaten

06.10.2022 09:39
Venäjän hyökkäyssota näkyy myös meidän sähkölaskussamme. Kaupungille se maksaa 1,4 miljoonaa euroa.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa epävarmuutena maailmantalouteen, Suomen ulkomaankauppaan sekä tavallisen ihmisen arkeen. Se vaikuttaa myös Äänekosken kaupungin ja äänekoskelaisten sähkölaskuun ja talouskasvuun.

 

Sota vaikuttaa myös julkisen sektorin menoihin ja tuloihin sekä siten kuntatalouteen. Tämä näkyy myös Äänekoskella palveluiden kallistumisena esimerkiksi energian ostossa. Suurimpia sähköä vieviä toimintoja on palvelurakennusten sähköenergiankulutus. Tällaisia rakennuksia ovat muun muassa uimahallit, koulut ja terveysasemat. Äänekosken kaupungin sähkönkulutus jakautuu karkeasti kolmeen osaan kaikissa rakennuksissa: lvi-laitteisiin, valaistukseen ja muihin sähkölaitteisiin. Katujen ja puistojen suurin sähkönkuluttaja on ulkovalaistus. Kaupunki on laatinut sähkön säästämiseen oman ohjelmansa.

– Vuonna 2021 laaditussa talousarviossa vuodelle 2022 on varattu käyttötaloudessa sähkökustannuksiin noin 1,4 miljoonaa euroa. Koska sähkön hinta on noussut huomattavasti, tarvitaan lisää rahaa, arviolta noin 1,4 miljoonaa euroa. Arvion mukaan sähkölaskumme on 2,8 miljoonaa euroa, kaupunginjohtaja Matti Tuononen kertoo.

Äänekosken kaupunki on kilpailuttanut sähköään. Kilpailutuksen voitti Äänekosken oma yhtiö, Äänekosken Energia. Myös enenrgiayhtiöt ovat markkinoiden ja sähkön riittävyyden armoilla.

– Se oli ainoa, joka tarjouksen jätti. Koska Äänekosken Energia on kaupungin omistama yhtiö, olemme voineet hiukan tulla vastaan sähkön hinnassa. Kaupunki ei nosta osinkoa vaan se kirjataan velaksi. Täten voimme auttaa äänekoskelaisia energiayhtiön asiakkaita, jotta he saavat sähköä niin edullisesti kuin se vaan on mahdollista meidän yhtiömme kautta, Tuononen sanoo.

Äänekosken Energia ei tee uusia sähkösopimuksia kaupungin ulkopuolelle.

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy