ÄKS

Kolmesta kohteesta kiinnostusta – nyt ollaan tekemässä aiesopimusta sotekiinteistöjen myynnistä

16.03.2023 10:04

Tällä hetkellä valtakunnassamme käydään kuumeisesti kauppaa kuntien sotekiinteistöistä. Äänekoskella on ostajaehdokas ja nyt ollaan tekemässä hänen kanssaan aiesopimusta. 

 

Äänekosken kaupunki on kilpailuttanut sote-kiinteistöjen myynnin asiantuntijapalvelut vuoden 2022 alussa. Äänekosken kaupunki on kilpailuttanut sote-kiinteistöjen myynnin asiantuntijapalvelut vuoden 2022 alussa. Tarjouskilpailun voitti Newsec Advisory Finland Oy, jonka kanssa Äänekosken kaupunki solmi toimeksiantosopimuksen lokakuun lopulla sosiaalitoimen ja pelastuspalveluiden käytössä olevien kiinteistöjen ja toimitilojen myyntiprosessin läpiviemiseksi.  

Kaupungin talousjohtaja Tapani Hämäläinen kertoo, kuinka matkan varrelle on tullut useita kiinnostuneita. 

– Myyntiprosessin aikana on käyty useita keskusteluja eri kiinteistösijoittajien kanssa sote- ja pelastustoiminnan käytössä olleista rakennuksista. Infranode AB on esittänyt tammikuun lopulla kiinnostusta kirjeitse, jossa kerrotaan mahdollisuudesta ostaa Äänekosken terveyskeskus ja/tai Äänekosken paloasema sekä näiden rakennusten maapohjat. Infranode on kiinnostunut myös arvioimaan mahdollisuutta ostaa Piilolan palvelukeskus maapohjineen, sisältäen Äänekosken päiväkeskuksen, yhdessä Äänekosken terveyskeskuksen kanssa, Hämäläinen kertoo. 

Infranode on pitkäaikainen erityisesti Pohjoismaihin keskittynyt infrastruktuurisijoittaja. Infranoden toiminta kattaa laajasti yhteiskunnan kriittiset infrastruktuurisektorit. Tarkoitus on saada kaupat aikaiseksi tämän vuoden aikana. 

– Nyt ollaan edetty siihen vaiheeseen, että olemme tekemässä aiesopimusta. Valmisteltua aiesopimusta ei ole laadittu esisopimuksen muotoon, koska aiesopimuksen tarkoituksena on sopia kaupungin ja Infranoden välisten neuvotteluiden jatkamisesta ja neuvottelurauhasta. Koska aiesopimuksen tarkoitus poikkeaa oleellisesti kiinteistön kauppaa koskevasta esisopimuksesta tai kauppakirjasta, myös aiesopimuksen sisältö poikkeaa näistä, kaupunginhallituksen esityslistalla kerrotaan. 

Aiesopimuksesta edetään mahdollisesti kaupantekoprosessiin. Aiesopimus ei ole esisopimus. 

– Tämä on meille erittäin positiivinen asia. Infranode on monessa mukana ja hyvin varteenotettava tekijä. Jos kaikki menee hyvin, pääsemme jo syksyllä kaupantekoon. 

Kaupungilla on valtuuston päätös: kun saadaan tasearvo näistä kiinteistöistä voivat kaupat syntyä.

– Sen voin sanoa, että kyseessä on suurempi hinta kuin tasearvo. Kun kaupat on tehty, tulee summa julkiseksi. 

Kaupungin kaikkien sotekiinteistöjen tasearvoksi on laskettu 34 miljoonaa euroa: terveyskeskuksen osalta tasearvo on 23 miljoonaa euroa, Piilolan 1,6 miljoonaa euroa ja paloaseman reilut 5 miljoonaa euroa. 

– Kauppasumma on luonnollisesti eri, Hämäläinen painottaa. 

Kaupungin on pakko tehdä sotekiinteistöilleen jotain kolmen vuoden sisällä. Valtuusto on velvoittanut kiinteistöt myytäväksi

– Kaupunki ei voi niitä enää omistaa jatkossa. Lainsäädäntö on todella kummallinen ja parhaalla tahdollanikaan en ymmärrä millä tällä pyrittiin. Tämä tulee kalliiksi yhteiskunnalle. Meidän tehtävänä on suojata ja turvata äänekoskelaisten asukkaiden elämää ja olemista, kaupunginjohtaja Matti Tuononen lisää. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy