ÄKS

Mielipide: Kuka ottaa vastuun?

24.06.2021 16:37

Oletko joskus törmännyt tapaukseen, että joku on päihtyneenä vaarallinen muille? Moni näistä tapauksista voi olla psykoosissa ja silti vapaana kulkea kaikkien muiden joukossa. Saatat ajatella, että mitä väliä tällä on, mutta tuo välinpitämättömyys voi muuttua silmänräpäyksessä. Voit olla joko itse tai läheisesi tällaisen henkilön väkivallan uhri tai vaikkapa rattijuopon yliajamaksi joutunut. Usein päihdeongelmaisen läheiset ovat jo pitkään yrittäneet saada ongelmakäyttäjää hoitoon. Kuinka moni onkaan käännytetty lääkäristä takaisin ja todettu, ettei pakkohoidon kriteerit täyty, jos ongelmat johtuvat päihteistä?

Meillä ei ole varaa leikkiä tämän asian kanssa, huumeongelmat ovat levinneet pienillekin kylille. Kuitenkaan mitään ei tehdä sen eteen, että saataisiin pakkohoitopaikkoja päihdeongelmaisille. Päihdehuoltolaissa annetaan mahdollisuus määrätä henkilö tahdosta riippumattomaan hoitoon. Kuinka monen sivullisen pitää menettää henkensä ennen kuin asiaan puututaan?

Moni vanhempi on pyytänyt ja toivonut, että oma päihteilevä lapsi pysäytettäisiin. Jos hoitoon ei pääse niin laitettaisiin edes vankilaan. Vanhempi on nähnyt, että tilanne pahenee koko ajan, lapsi on kuin pommi, joka voi räjähtää milloin vain. Huumeiden käyttäjien kohdalla rikosrekisteri on usein pitkä; omaisuus- ja väkivaltarikoksia sekä rattijuopumuksia. Lapsi voidaan ottaa pariksi päiväksi poliisin hoiviin kuulusteluja varten tai jopa vangita muutamaksi viikoksi. Usein päästetään tämän jälkeen vapaaksi odottamaan käräjiä, joihin saattaa mennä vuosi tai parikin. Ja rikosten määrä vain kasvaa tänä aikana ja rikokset pahenevat. Pahoinpitelijä onkin seuraavaksi tappaja…

Vankien Vanhemmat ry:n kannanotossa todetaan: ”Huumeidenkäytön seurauksena vuosittain 1100 alle kaksi vuotiasta lasta otetaan huostaan, yliannostukseen kuoli 234 vuonna 2019 ja moottoriajoneuvolla ajamisesta huumeiden vaikutuksen alaisena jäi kiinni 10 000 henkilöä. Lisäksi 5 000 huumeriippuvaista on suorittaa väkivalta-, omaisuus- tai huumausainerikoksista saamaansa tuomiota vankilassa. Risen raporttien mukaan suurimmalla osalla vangeista ei ole ammattia eikä asuntoa ja vain harvalla on päästötodistus 2. asteelta. Useimmilla heistä on pistohuumeiden käyttäjille tyypillinen c-hepatiitti.”

Pitääkö viranomaisista, jotka ovat jättäneet käyttämättä tahdosta riippumattomaan hoitoon määräämistä, tehdä tutkintapyyntöjä? Tämäkö on ainoa keino saada muutosta asiaan?

Minna Kuusjärvi

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy