Painonnoston nuorten kisarajat paukkuivat kauniisti

15.07.2024 14:54

Äänekosken Liikuntatalon Voimailusalilla kisattiin torstai-iltana 11.7.2024 kansallinen painonnostokilpailu, jossa nuoret metsästivät kilpailurajoja.

Huiman oma poika Åke Pimiä ahkeroi kisan sijasta levynvaihdossa Inka Mäen kanssa, oltuaan juuri sairaana. Nostolavalla esiintyi edukseen kaikkiaan viisi nostajaa. Kisat aloitti Leppävirran Urheilijoiden 11-vuotias Aino Holopainen naisten 55 kilon sarjassa tempaamalla onnistuneesti 21, 22 ja 23 kiloa saaden kilon hyvää ennätykseensä. Työntö avaus 27 kiloa onnistui, toisessa nostossa 28 kiloa oli punnerrus, mutta Aino kuittasi sen kolmannellaan, joten yhteistulos merkittiin lukemiin 51 kiloa, tempauskilo siis lisää Ainon ennätykseen.

Harjun Woiman Venla Lindström lähti naisten sarjassa 59 kiloa hakemaan 130 kilon yhteistulosta, joka on kisaraja 23-vuotiaiden SM-kilpailuihin. Tempauksesta 55 ja 58 kiloa onnistuivat, 61 kiloa jäi vähän eteen- SM:issä sitten. Kolme kiloa hänen tempausennätyksensä koheni kuitenkin. Venla kyllä työntää se, minkä rinnalle saa, sillä 73 ja 76 kiloa olivat helppoja, vaikka 78 kiloa hylättiin punnerruksena. Kuitenkin työntöön tuli kuusi kiloa hyvää, ja yhteistulokseen näin yhdeksän kiloa. Kauniit 134 kilon lukemat rikkoivat kisarajan heittämällä!

Helsingin Heraklesin Saara Järvelä naisten sarjassa 71 kiloa haki Etelä-Suomen mestaruuskilpailujen kisarajaa 125 kiloa. Avaustempaus 49 kiloa oli jo pään päällä, mutta tipahti ennen aikojaan. Tästä Saara ei häkeltynyt, korotti 52 kiloon onnistuen, kuten vielä kolmannenkin noston 54 kilosta. Tempaus koheni hienosti kahdeksan kiloa. Työnnössä suorilla käsillä lepäsi 67 kiloa, 71 kilossa oli pieni punnerrus, mutta kolmannella se onnistui, joten hänen työntönsä koheni peräti 16 kiloa ja aiempi yhteistulos 101 kiloa siis lukemiin 125 – juuri vaadittavaan kisarajaan!

Harjun Woiman Siiri Laukkanen yritti 122 kilon yhteistulosta, 20-vuotiaiden SM-kisarajaa, naisten sarjaan 76 kiloa. Tempaus alkoi lupaavasti, kun 55 ja 58 kiloa onnistuivat. Kolmas nosto 60 kilosta ei aivan onnistunut, joten työnnettäväksi jäi 64 kiloa. Sitä Siiri sisukkaasti yritti kolmesti, mutta ei tällä kertaa onnistunut. Näin hän jäi ilman tulosta.

Miehissä oli vain yksi kilpailija, Harjun Woiman Onni Kontro, joka totesi kilpalevyjen riittävän, jos niitä on 250 kilon yhteistulokseen saakka. Hänellä on jo kisarajat SM-kisoihin tehtynä, mutta lomalta palannut mies otti kisan harjoituksena. Hän tempaisi 110 ja 115 kiloa onnistuneesti, sivuten näin ennätystään, mutta 120 ei vielä onnistunut. Jatkossa sitten. Työnnössä 130, 135 ja 140 kiloa onnistuivat komeasti, tuoden viisi kiloa hyvää niin työntöön kuin yhteistulokseen. Yhteistulos oli 255 kiloa, jopa parempi, mitä mies itse ennen kisaa lupaili.

Kisajärjestelyt saivat nostajilta ansaitun kiitoksen. Huimalaiset ahersivat yhdessä Lumi Konosen, Juhani Pimiän ja Mari Paanasen tuomaroidessa. Katariina Vepsäläinen vastasi kisakellosta ja Inka Mäki vielä videokuvasi nostot. Tikkarein palkittiin kisajärjestäjät, nostajat saivat myös kultamitalit kotiin viemisiksi.

Tulokset:  Kasalliset kilpailut, Äänekoski (ÄH) 11.7.2024