ÄKS

Sairaala Novan kustannusten raju nousu yllätti eikä saa kiitosta kaupungin talousjohtajalta

11.11.2020 17:06 (muokattu 11.11.2020 18:37)

Sairaala Novan rakentamiskustannusten roima ylitys tuli kunnille täytenä yllätyksenä. Äänekosken talousjohtaja Tapani Hämäläinen kertoo, että ylitys on Äänekosken kannalta katsottuna ja euromääräisesti merkittävä. 

 

YLE:n tietojen mukaan kustannusten ylitykseen seuranneista syistä teetetään ulkopuolinen selvitys. Asiasta päätti Keski-Suomen kunnanjohtajien kokous.

Sairaalan rakentamiskustannukset ylittyivät kustannusarviosta noin 54 miljoonalla eurolla ,498 miljoonasta 552 miljoonaan euroon. Sairaala Novan rahoituksesta vastaavat keskisuomalaiset kunnat. Rakentajana toimi SRV Rakennus Oy.

Äänekosken osuus näkyy lainamäärän kasvuna, sillä se vastaa Novaan uponneista kustannuksista 9,5 prosentin osuudella. Kaupungin talousjohtaja Tapani Hämäläinen hämmästelee tapaa, jolla kustannusten ylitys tuotiin kuntien tietoon. 

– Tieto tuli täytenä yllätyksenä, kun asiasta kullaan edellispäivänä, ennen kuin rakennus luovutetaan. Tällaista ei osattu odottaa, eikä tilanteeseen ole osattu reagoida mitenkään. Jos sote tulee velka siirtyy vastuineen päivineen maakunnalle, nyt odotamme sitä, Hämäläinen sanoo.

Kunnille poistojen ja rahoituskulujen lisäystä rakennuskustannusten nousu tarkoittaa 3,3 miljoonan euron lisälaskua, joka jaetaan kuntien kesken. Äänekosken osuus sairaanhoitopiirin sairaala Novan rakentamiseen ottamista lainoista nousee kokonaisuudessaan 47,5 miljoonaan euroon.

Keski-Suomen keskussairaalan alueelle Kukkumäkeen on rakennettu täysin uusi sairaala, jota otetaan asteittain käyttöön. Sairaalan toteutussuunnittelu ja rakentaminen alkoivat vuonna 2016. Rakentamisen kokonaisbudjetti oli alun perin 411 miljoonaa euroa. Kustannukset ovat nyt täsmentyneet ja ne tulevat ennusteen mukaan olemaan noin 452 miljoonaa euroa.  Ylitys on noin 10 prosenttia alkuperäisestä arviosta. Koko hankkeen budjetti, johon rakentamisen lisäksi oli laskettu myös lääkinnällisten laitteiden ja ICT -järjestelmien kustannukset, oli 498 mijoonaa euroa. Nyt tarkennetussa kustannusennusteessa kokonaissumma tulee olemaan 552 miljoonaa euroa.

Rakentamisen kustannuksia nostivat muun muassa lisä- ja muutostyöt ja niiden vaatima suunnittelu sekä rakennuskustannusindeksin korotukset.  Kustannuksia lisäsivät myös Novan tontilta löydettyjen, pilaantuneiden maiden puhdistuksesta aiheutuneet kustannukset, rakennusalan lakot sekä koronaviruksesta aiheutuneet lisäkustannukset.

 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 4, 44100 Äänekoski
Ma-to 9–13 • Pe suljettu
Puhelin 040 565 0941

 

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Kinnunen
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

 

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy