ÄKS

Tabut puhuttelevat taiteessa Hiskinmäellä

16.04.2012 13:44– Lukiota haukutaan täysin teoreettiseksi laitokseksi, mutta nyt näytetään, ettei se pidä paikkaansa, rehtori Jaana Tani avaa lukion kuvaamataidon diplomikurssin näyttelyn.

Viiden lukiolaisen maanantaiaamu alkaa jännissä merkeissä, kun heidän alkuvuoden aikana tehtailemansa taideteokset esitellään julkisesti. Lukiodiplomit ovat valtakunnallisesti määriteltyjä näyttöjä, joissa opiskelija pääsee tuomaan esiin osaamistaan.

Kuvaamataidon diplomin aiheet vaihtuvat vuosittain. Ajatusta on saanut kypsetellä jo viime keväästä, mutta varsinainen työ toteutettiin opettajan valvovan silmän alla tasan 38 tunnin ajan.

– Kyllähän siinä meinasi kiire tulla, en aivan osannut arvioida aikaa oikein. Lisäksi minun olisi ehkä pitänyt kokeilla enemmän eri vaihtoehtoja. Olen kuitenkin ihan tyytyväinen työhöni ja opin paljon asioita myös itsestäni tämän kurssin aikana, korun muotoilut Heidi Rinne kertoo.

Kuvaamataidon lehtori Maria Miettisen mukaan diplomin aiheet eivät missään tapauksessa ole helppoja. Pelkkä nätti työ ei riitä, vaan mukana on oltava myös syvempi ajatus ja viesti. Nuoret ovatkin selvästi ymmärtäneet yskän, sillä teokset puhuttelevat katsojaa kilpaa toistensa kanssa.

Tänä vuonna ollaan kajottu myös tabuihin. Heidit Hollo-Hänninen ja Rinne kurottelevat teoksillaan naiseuden vaiettuihin osiin. Näyttelyssä nähdään tissit ja ulkosynnyttimet, näin rujosti sanottuna. Rinne pohtii teoksellaan, mistä elämä koostuu. Hän muotoili teokseensa naisen rinnat ja kohdun hedelmällisyyden symboleiksi. Hollo-Hänninen sen sijaan valitsi aiheeseen arki ja pyhä omalaatuisen tien: naisen genitaalialueen.

– Miksi jokin, jota kaikki arvostavat tunnetaan niin likaiseksi? Nuoret huutavat vittua ja piirtävät pulpetteihin sen kuvia. Raskautta pidetään kuitenkin hyvänä asiana. Ulkosynnyttimet tuovat maailmaan onnea, iloa ja yhteenkuuluvuutta.

Hollo-Hänninen kertoo pohtineensa aihetta jo pidempään. Aihe on hänelle varsin ajankohtainen, sillä elokuussa olisi tiedossa suunniteltua perheenlisäystä juuri sopivasti ylioppilaaksi kirjoittamisen jälkeen.

Näyttelyä pääsee ihailemaan tämän viikon perjantaihin 20. päivä saakka Hiskinmäen koulun lukusalissa. Näyttelyssä on mukana myös lukion kuvaamataidon valokuvakurssilaisten töitä ja kurkistuksia 7. ja 9. luokkalaisten töihin.

Kuvaamataidon lukiodiplomin 2012 suorittajat ja aiheet:
Heidi Hollo-Hänninen: Arki ja pyhä
Saana Vainio: Sarjassa sankariaineista
Jaakko Nahkala ja Liisa-Lotta Laulainen: Silmin kuultua, korvin nähtyä
Heidi Rinne: Koru kantaa viestejä

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy