ÄKS

Talousneuvolassa etsitään yhdessä ratkaisuja suuriin ja pieniin talouskysymyksiin

10.03.2022 15:07
Useat talousneuvolan asiakkaat kokivat olonsa helpottuneeksi, kun asioita selvitettiin yhdessä ja monet saivat askelmerkkejä eteenpäin.

Talousneuvolassa asiakkaat voivat keskustella talousasioista joko puhelimitse tai kasvotusten talous- ja velkaneuvojan, ulosoton asiantuntijan ja sosiaalityöntekijän kanssa.

 

Toimijat saavat tarpeen tullen yhteyden Kelan asiantuntijaan. Myös diakoniatyö on mukana osassa talousneuvoloita. Talousneuvoloissa voi asioida nimettömästi ilman ajanvarausta. Keski-Suomessa talousneuvolat käynnistyivät keväällä 2021. Viime vuonna Keski-Suomen talousneuvolat tavoittivat jopa 149 asiakasta. 

Talousneuvolan asiakkaiden tilanteet olivat hyvin moninaisia ja yhdessä etsittiin ratkaisuja sekä konkreettisiin kysymyksiin että monimutkaisempiin taloushuoliin. Talousneuvolassa asioi kaiken ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia asiakkaita. Talousneuvolan asiakkaissa oli eniten yksinasuvia, mutta myös pariskunnat ja perheelliset löysivät tiensä talousneuvolaan. Talousneuvolan asiakkaita huolettavat velkaantuminen, läheisen taloustilanne, taloushuolet muuttuvassa elämäntilanteessa, terveydenhuollon menot, ulosoton kysymykset, pikavipit, mahdollisuudet etuuksiin, huoli mielenterveydestä, pelaamisesta tai rahojen riittämisestä elämiseen. Erilaisia syitä hakeutua talousneuvolaan on yhtä monta kuin on asiakkaitakin. Yhteisenä tekijänä on huoli omasta, perheen tai läheisen talousasioista.  

Asiakkaat ovat kokeneet talousneuvolat tarpeellisena. Talousasioista puhuminen ei ole helppoa ja monesti niiden kanssa jäädään liian pitkäksi aikaa yksin. Talousasioihin liittyy myös monenlaisia tunteita, ihmissuhdeasioita, tietämättömyyttä, uskomuksia ja niistä on vaikea puhua avoimesti. Monimutkainen palvelujärjestelmä ei yhtään helpota avun hakemista. Havaitsimme, että talousneuvolan asiakkaissa on ns. väliinputoajia, jotka eivät ole syystä tai toisesta löytäneet oikean palvelun piiriin. Tästä syystä talousneuvolat kokoavat erilaiset ammattilaiset yhteen asiakkaan ohjaamiseksi ja tueksi. Talousneuvolassa toimineet ammattilaiset ovat kokeneet myös oman osaamisensa karttuneen verkostomaisen yhteistyön myötä.   

Useat talousneuvolan asiakkaat kokivat olonsa helpottuneeksi, kun asioita selvitettiin yhdessä ja monet saivat askelmerkkejä eteenpäin. Tilanne ei välttämättä ole niin toivoton, mitä asiakas tullessaan talousneuvolaan ajatteli. Asiakkaat kertoivat kuulluksi tulemisen kokemuksista ja siitä, miten helpottuneita he ovat henkilökohtaisesta avusta. Aina ei voi auttaa isosti ja tärkeintä on löytää pieniä askeleita ja toivon näkymiä. Talousneuvolassa rohkaistaan ja kannustetaan omien asioiden hoitamiseen, niiden piilottelun sijaan. Kuten tiedämme, kukaan ei ole ainoa, joka painii taloushuolien kanssa. Jaettu huoli on pienempi huoli. 

Keski-Suomessa talousneuvolat toimivat Saarikan alueella, Laukaassa, Äänekoskella ja Jyväskylän Nuorten talossa/Ohjaamossa. Täältä löydät tiedot Keski-Suomen talousneuvoloiden kevään 2022 aikatauluista:

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy