ÄKS

Valtuusto hyväksyi kaupungin tilinpäätöksen

14.06.2021 18:44
Arkistokuva.

Kaupungin tilinpäätös taputeltu valtuustossa yksimielisesti hyväksytyksi. 

 

Valtuusto päätti, että tilikauden 2020 ylijäämä 2 491 260,73 euroa kirjataan yli-/alijäämätilille, jonka jälkeen taseessa on kertynyttä ylijäämää 10 041 468,18 euroa.

Talousjohtaja Tapani Hämäläinen kertoi, että tilinpäätös näyttää näissä olosuhteissa se oli loppujen lopuksi hyvä tulos. 

– Pystyttiin koronan aikana taistelemaan talous positiiviseksi, Hämäläinen kiitteli. 

Keskustan Leila Lindell muistutti, että valtionosuuksien avulla saatiin tulos plusmerkkiseksi. 

– Se, että Äänekoski sai valtionosuuksia 20 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna voi aikaansaada harhaanjohtavan mielikuvan kaupungin taloustilasta. Talous on hyvässä kunnossa, mutta ilman valtion maksamia koronalisiä tilinpäätöksen luvut olisi olleet karua luettavaa.

Positiivinen asia oli myös, että verotulot kasvoivat 1,7 prosenttia ja vuosikate muodostui 129 prosentiksi poistojen suhteen ja tulos ylijäämäiseksi 2,4 miljoonaa eurolla

Seppo Ruotsalainen kertoo, että vuosi 2020 jää historiaan Äänekoskella ja koko maailmassa. 

– Selvisimme pandemiasta hyvin ja rokotukset hoidettiin mallikkaasti. Valtionosuudet kasvoivat, saimme koronasta aiheutuviin kustannuksiin noin 5 miljoonaa euroa valtiolta, ja ylijäämätilillä on nyt reilut 10 miljoonaa euroa. Olemme investoineet hyviin asioihin. 

Työttömyysprosentti on sellainen, jonka madaltamiseen demarit tulevat panostamaan voimakkaasti. 

– Se on saatava alaspäin, Ruotsalainen sanoi. 

Perussuomalaisten Joni Kotilainen kiitti kuluneesta kaudesta ja toivoi, että seuraavasta valtuustokaudesta tehdään mielenkiintoinen. 

– Tehdään kaupungista hyvä asua, Kotilainen sanoi. 

Vasemmistoliiton Sirpa Martins sanoi, ettei kukaan nykyvaltuutetuista ole tuskin kokenut näin hurjaa valtuustokautta. 

– Löysimme kuitenkin yhteisen sävelen ja saimme vietyä kauden mallikkaasti maaliin. Toivotan kaikille valtuuston jättäville poliitikoille mukavaa ja menestykseksätä elämää politiikan ulkopuolelle. Hyvin pärjättiin, eteenpäin mennään, Martins sanoi. 

Myös vihreiden Kimmo Tuikka palasi pandemian vaiheisiin. 

– Tämä meidän etäkokoustamisemme kuvaa hyvin tilannetta. Kaupungilta säästyi rahaa, kun kukin kahvitteli kotonaan eikä korvattavia matkakustannuksia kertynyt kuten ennen. Toisaalta myöskään kokoustarjoiluja tekevälle yrittäjälle ei kertynyt tulosta entiseen malliin. 

Tuikka sanoo, että ajattelua voidaan laajentaa koskemaan hyvin monta muuta toimintoa tässä kaupungissa. 

– Kaupungin talous nojaa hyvin vankasti verotuloihin, jotka kertyvät täällä työtä tekeviltä ihmisiltä sekä toimivilta yrityksiltä. Hyvinvoivat asukkaat ja yritykset ovat taloutemme selkäranka. Onneksi meidän kaupunkimme alueella toimiva teollisuus ei ollut niitä aloja, jotka erityisesti kärsivät pandemiasta.Viime vuodesta  selvisimme hyvin senkin ansiosta, että valtio jakoi varsin avokätisesti koronatukia kunnille, Kimmo Tuikka sanoi. 

Kaupungin väkiluku vähenee edelleen, sillä ikärakenteesta johtuen lapsia syntyy hyvin vähän ja muuttoliike kasvukeskuksiin vie etenkin nuoria muualle. 

– Miten saamme lisättyä pitovoimaa, jolla nykyiset asukkaat saadaan pysymään täällä? Auttaisiko parempi asuinympäristön huomioiminen esimerkiksi niin, että asutukseen rajoittuvia metsiä ei nähtäisi ensisijaisesti talousmetsinä vaan asukkaiden elinympäristönä, Tuikka pohti. 

Kristillisdemokraattien Piia Flink-Liimatainen iloitsee, että viime vuosi meni paremmin kuin odotettiin. 

– Koronapandemia on haastanut myös kaupungin työntekijät monella eri toiminta-alueella. Tässä kohdin on hyvä kiittää kaikkia työntekijöitä, jotka ovat venyneet ja sopeutuneet uuteen normaaliin eli työskentelyyn maskien ja tiukkojen rajoitusten kanssa. Erityisesti tämä koskee perusturvan työntekijöitä ja koulujen henkilökuntaa, jotka ovat työskennelleet erinomaisella asenteella koko korona ajan. Kiitos kuuluu myös lapsille ja nuorille, perheille, jotka opettelivat uuden tavan opiskella kotona, etänä. Myös johtaminen kriisiaikana on onnistunut hyvin ja tiedottaminen on ollut ajantasaista, Piia Flink-Liimatainen kiitteli.

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen kiitteli puolestaan valtuustoa ratkaisuhalukkuudesta, jota päättäjillä on vaikeassa tilanteessa ollut.

– Kiitos kaupungin henkilöstölle, joka joutui venymään pandemian aikana. Toivotan rentouttavaa kesää, olemme kaikki sen ansainneet. 

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy