ÄKS

ELY-keskuksen antama rahoitus nytkäyttää Suolahden asema-alueen kehitystä eteenpäin

02.07.2018 13:19 (muokattu 02.07.2018 13:20)
Suolahden Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Matti Virtanen, Keitele-Museon Aimo Kääriäinen, Suolahden ex-kaupunginjohtaja Heli Möller, Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen sekä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Kiiskinen ovat yhtä mieltä siitä, että Suolahden asema-alue on kaupungille tärkeä.
Kaupunginjohtaja Matti Tuononen toivoo Suolahden asema-alueesta matkailullista vetonaulaa. Aseman 120-vuotisjuhlassa heitettiin ilmaan monta visioa, lupausta ja myös eräs toive. 

 

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoi Suolahden Wanhan Aseman alueen olevan kultuurihistoriallisesti arvokas – myös kaupungin kannalta. Hän lupasi, että aluetta tullaan lähitulevaisuudessa kehittämään, ja että kehitystyöhön halutaan eri toimijoita. Tuononen iloitsi ELY-keskuksen päätöksestä antaa tukea alueen kehittämiseen. 

– Ensimmäinen konkreettinen teko on kioskirakennuksen tuonti tuohon upean asemarakennuksen viereen. Kioski on auki heinäkuun, maanantaita lukuunottamatta. Suunnittelilla on lättähatuille varikkorakennus, joka tulee sijoittumaan asemapihalta veturitallin suuntaan. Saimme perjantaina ELY-keskukselta hankkeelle myönteisen rahoituspäätöksen. Suunnittelu lähtee käyntiin syksyllä.

Aseman puistomaisuus aiotaan palauttaa. Ensimmäisenä tekona kaadetaan asemarakennuksen takana sijaitsevasta Ahoniuksen puistosta puita.

– Puiston ilme toteutetaan alkuperäisen suunitelman mukaisesti. Tästä on olemassa tarkat suunnitelmat kasveista sekä puustosta. Toivon, ettei puiden kaatoa lähdetä vastustamaan. Älkää hermostuko, vaikka noin puolet puista kaadetaankin. Lopputulos tulee olemaan komea.

Valaistusta tullaan myös parantamaan. Aseman alueen kävelyreitit valaistaan kunnolla. 

– Tullaan rakentamaan vanha huussi ja makasiinirakennus. Ne ovat olleet aikoinaan lautarakenteisia, ja sellaisena ne aiotaan toteuttaa. 

Kun puitteet saadaan vieläkin paremmaksi, voidaan höyryjuhliakin järjestää paremmin. 

– Jopa ehkä vuosittain. Tämän alueen toiminnoista vastaavat kaupungin lisäksi myös Suolahden Kyläyhdistys, Höyrypursiseura, Perinnetelakka ja Keitele-Museo sekä alueella toimiva ravintolayrittäjä. 

Tuononen toivoo matkailun alueella piristyvän. 

– Tämä on myös upea virkistysalue kaupunkilaisille. Uskon, että myös teollisuusmatkailua voisi tähän myös jotenkin kytkeä. 

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Kiiskinen kokee miljöön kunnioitusta herättäväksi.

– Wanhan Aseman alue ja tämä satama muodostavat arvokkaan kulttuurihistoriallisen kokonaisuuden, joka on säilyttänyt hyvin alkuperäisen luonteensa. Oli onni saada kesän ajaksi näihin puitteisiin myös tuo hieno, entistä aikaa henkivä kioski.

Kiiskisen varhaisimmat muistot Wanhan aseman alueesta sijoittuvat 1970-luvulle.

– Muistan käyneeni aseman edessä tukkinipuilla ongella. Nykypäivänä sellainen ei enää onnistu, eikä olisi sallittuakaan jos oli tuolloinkaan. Muistan myös upean veturitallin ja sen isot pariovet joiden takana junat olivat. Alue oli tuolloin hieno ja merkityksellinen. Wanhan aseman alue ja Suolahden rataosuus ovat olleet merkityksellisiä suolahtelaisille ja myös koko Suomelle jo kauan ennen omia muistojani. Täällä Wanhalla asemalla on jo sota-ajoista muistuttamassa sotaan lähdön muistomerkki Jalkaväkirykmentti 50:n kunniaksi. Rykmentin miesten sotataival alkoi kesällä -41 juuri tältä kyseiseltä asemalta.  Toki kaupunkilaisille hyvin merkittävää on ollut myös ratayhteys Jyväskylään. Ehkä se saadaan joskus vielä takaisin, Kiiskinen toivoi.

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen toivoo Suolahden asema-alueesta matkailullista vetonaulaa. Aseman 120-vuotisjuhlassa heitettiin ilmaan monta visiota, lupausta ja myös eräs toive.

Vastaa

  1. Jukka Ahtiainen sanoo:

    Hienoa! Onneksi olkoon!

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy