Hyvinvointia yhdessä: Perhehoitaja auttaa arjessa


Kristiina Leino auttaa arjessa. Maiju Paananen kiittelee perhehoitoa.

 

Perhehoitajan tehtävään ei ole koulutusvaatimuksia, mutta tehtävän edellyttämä lakisääteinen valmennus on suoritettava ennen perhehoitajaksi ryhtymistä. 

 

Keski-Suomessa Maakunnallinen perhehoidon koordinointi järjestää keskitetysti ennakkovalmennuksia perhehoitajiksi aikoville. Valmennuksessa käytetään Perhehoitoliiton valmennusmateriaalia. Valmennuksiin kuuluu seitsemän ryhmätapaamista, kotikäyntejä ja yhteinen arviointi valmennuksen päätteeksi. Valmennus on osallistujille maksuton. 

Kristiina Leino on työskennellyt perhehoitajana noin neljän vuoden ajan. Hän järjestää ikäihmisille lyhytaikaista perhehoitoa, mikä tarkoittaa että hän tekee työtä joka toinen viikko. Asukkaita voi kerrallaan olla yhteensä neljä. Kristiina kuvailee perhehoitajana toimimisen olevan elämäntapa, hetken mielijohteesta ei työhön voi ryhtyä.

Maiju Paananen on käynyt säännöllisillä jaksoilla Kristiinan luona noin puolen vuoden ajan. Hissittömässä kerrostalossa asuva Maiju nauttii Kristiinan luona siitä, että omakotitalosta on helppo lähteä ulkoilemaan. Järvimaisemissa aiemmin asunut Maiju nauttii myös talon sijainnista rannalla. 

– Säännölliset jaksot tuovat turvaa ja mukavaa vaihtelua yksin kotona olemiseen, Kristiina kertoo.

Viikkoon sisältyy arjen normaaleja toimintoja, käydään kaupoilla ja kyläilemässä. Myös Seniorikeskuksen ohjelmatarjontaa hyödynnetään. 

– Syksyn aikana on siivottu ja säilötty marjat ja vihannekset sekä keitetty hillot. Maiju onkin opettanut minulle punajuurien säilömisen taidon, Kristiina nauraa.

Kristiina pyrkii huomioimaan vuoden aikoihin liittyvät perinteet. 

– Pyhäinpäivänä käydään haudoilla ja suunnitteilla on joulukorttien askartelua. Kesällä ollaan paljon ulkona ja muinakin vuodenaikoina käydään säännöllisesti lenkillä asukkaiden voimavarojen mukaan. 

Krsitiinalla on tapana käydä tutustumassa asukkaiden omiin koteihin, koska se tuo hänen mielestään paremmin esiin jokaisen asukkaan persoonallisuuden, mielenkiinnon kohteet ja totutut tavat. 

– Tämä mahdollistaa yksilöllisyyden toteutumisen jaksoilla paremmin. Nautin työstäni kun lisäksi saan oppia itsekin paljon, muun muassa Äänekosken historiaa. 

Lyhytaikaisessa perhehoidossa voidaan toteuttaa muun muassa omaishoidon lakisääteisiä lomapäiviä. Pitkäaikaiseen perhehoitoon on mahdollista sijoittaa henkilö, joka ei enää omassa kodissaan pärjää. Yöaikaista hoidon tarvetta ei perhehoidossa voi olla

Seuraava ikäihmisten perhehoidon valmennus alkaa todennäköisesti tammikuussa 2019. Perhehoitajan sanoin: ei tarvitse olla ammatti-ihminen mutta rakkaus ja lämpö täytyy olla.

Maarit Säilä

Vastaa