ÄKS

Nyt olisi tulevaisuutta tarjolla osaavalle ja oppimishaluiselle – biotalous kutsuu!

13.02.2015 12:04

Metsä Fibren miljardi-investointi Äänekoskelle toisi tullessaan paljon hyvää, mikäli myöhemmin tänä keväänä tehtävä investointipäätös on positiivinen. Näin asian näkee Keski-Suomen liitto tuoreessa tiedotteessaan.

Jo biotuotetehtaan rakennusvaihe työllistäisi yli 6000 henkilötyövuoden verran. Valmistuttuaan tehdas lisäisi Suomen vientiä puolella miljardilla, ja kaikkiaan biotuote-, metsä- ja logistiikka-aloille odotetaan syntyvän 2500 pysyvää työpaikkaa.

Raaka-aineen kulku metsistä tehtaalle ja tuotteiden kulku tehtaalta markkinoille avaa runsaasti uusia liiketoimintamahdollisuuksia metsä-, logistiikka- ja palvelualojen yrityksille. Ja kaikki tämä vaatii osaavaa työvoimaa.

KUN SUUNNITELMA Äänekosken jätti-investoinnista julkistettiin, maakunnassa ryhdyttiin ripeästi toimiin hankkeen kaikinpuoliseksi onnistumiseksi. Liikennejärjestelyjen ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien ohella alettiin pohtia osaavan työvoiman riittävyyttä metsä- ja logistiikka-alalla. Keski-Suomen liitto esitti viime syksynä valtiolle 2,3 miljoonan euron määrärahalisäystä 200 uuden opiskelijapaikan saamiseksi metsä- ja logistiikka-aloille toisen asteen oppilaitoksiin.

Keski-Suomen liitto kokosi viisaita päitä yhteen kartoittamaan tilannetta laajemmin: miten suurinvestoinnin vaatimiin työvoimatarpeisiin pystytään vastaamaan koko prosessin ajan, tehtaan rakennusvaiheesta täysimittaiseen tuotantovaiheeseen ja sivutuotteiden innovaatiotoimintaan? Työryhmä koostui oppilaitosten, viranomaisten, kehitysyhtiön ja yritysten asiantuntijoista.

Työryhmän laatima osaamiskartoitus on nyt valmistunut ja se esiteltiin Biotaloudesta ammatti! -seminaarissa Jyväskylässä tänään. Selvityksestä ilmenee, kuinka paljon ja millaisia ammattilaisia missäkin vaiheessa tarvitaan, mitä koulutusta maakunnassa on näihin tarpeisiin tarjota ja mitä uusia toimenpiteitä edellytetään, että koulutus, työvoima ja työpaikat olisivat tasapainossa.

NUORTEN JA alan vaihtajien kiinnostus monia mahdollisuuksia tarjoavaan biotalousalaan on saatava heräämään. Monissa ammateissa tulee vallitsemaan työvoimapula koulutetuista osaajista, vaikka samaan aikaan työvoimareserviä olisi olemassa. Jo nykyisellään mekaaniseen metsäteollisuuteen on vaikea löytää työvoimaa.

Keski-Suomessa on runsaasti biotalousalan koulutusta eri koulutusasteilla ja työvoimakoulutuksena tarjolla, mutta hakijoiden puute aiheuttaa kohtaanto-ongelmaa työmarkkinoille. Myöskään yrittäjyyden opintoja ei vielä hyödynnetä riittävästi, vaikka työllistymismahdollisuudet sitä kautta ovat laajemmat. Alan opetussisällöt tulee sitoa vahvemmin elinkeinoelämään, yrittäjyyteen pitää innostaa ja aikuiskoulutusta lisätä, todetaan raportissa.

KOULUTETTUJA ammattilaisia tarvitaan jo tehtaan rakennustöihin enimmillään 900 henkilöä. Rakennusvaiheen (2015–2017) oheispalvelut tarjoavat töitä yhteensä noin 2000 henkilötyövuoden verran. Osaajia ja yrittäjyyttä tarvitaan muun muassa palveluihin, kuten majoitus-, kuljetus-, hyvinvointi-, ravintola- ja pesulapalveluihin. Laiteasennusvaihe edellyttää suuren määrän alihankkijoita mm. LVI-töihin, metallitöihin, sähköautomaatioasennukseen, nosturitöihin jne. Raportissa arvioidaan, että pula voi tulla ainakin raskaan kaluston asentajista, painekattila-ammattilaisista ja korkean tason hitsaajista, joiden pätevöityminen kestää vuosia.

Kun puunkorjuu alkaa alkuvuodesta 2017, tarvitaan uutta teknologiaa hallitsevia metsäkoneenkuljettajia 600 ammattilaista vuodessa. Tämä vaatii lisää koulutusresursseja maakuntaan.

Raaka-ainekuljetusten lisäksi tarvitaan satoja uusia logistiikkaosaajia valmiiden tuotteiden, prosessikemikaalien ja kappaletavaran kuljetukseen. Puutavara-autonkuljettajien tarvetta lisää lähivuosina eteen tuleva mittava eläkepoistuma. Kuljetusalan koulutusta maakunnassa pystytään tarjoamaan, mutta työvoiman kouluttamiseksi vaativalle alalle tarvitaan uudenlaisia malleja. Kuljetusalan oppisopimuskoulutus vaatisi remonttia, sillä nykyisellään koulutus tulee liian kalliiksi sekä yrittäjille että oppilaitoksille.

TOISEN ASTEEN koulutuksen rinnalla kasvaa tarve myös innovaatiotoimintaan liittyvän korkeakoulutuksen lisäämiseen, esimerkiksi akateemisille työttömille kannattaisi käynnistää biotalouteen ja uusiin biotuotteisiin liittyvää työvoimakoulutusta.

Maakunnallinen yhteistyö vetovoiman lisäämiseksi jatkuu seuraavien vuosien ajan Biotaloudesta ammatti! –brändin alla.

Lähde: Keski-Suomen liitto

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy