ÄKS

Pohjaton polte hevosurheiluun

22.07.2018 09:40
Tällä kertaa Harri Kotilainen treenasi Konginkankaan raviradalla hevosta nimeltä Maccabi Yosef. Harrin tytär Terhi Kotilainen sekä Marko Tuominen käyvät auttamassa hevosten hoitamisessa ja treenaamisessa aina kun töiltään ja muilta kiireiltä ehtivät.
Harri Kotilaisella on kädet täynnä raviohjastamisessa ja valmentamisessa, mutta mitä sitä ei heppaurheilun eteen tekisi.

 

Haastattelupäivä ei ole mikään tavallinen sunnuntaipäivä. Harri Kotilainen on tullut tallille tavallista myöhemmin, vasta kello yhdeksän aikoihin. Edellinen ilta venyi pitkäksi Kotilaisen juhliessa Liisan Tulilinnun kolmatta perättäistä kolmen tuhannen euron arvoista voittoa. Valmentaja-ohjastaja Kotilainen juhli ottamalla kotonaan pari konjakkia ja katsomalla telkkarista Wallanderin loppuun asti.

Normaalisti päivä tallilla alkaa kahdeksan maissa ja valoisaan aikaan työpäivä venyy helposti iltakymmeneen saakka. Ravipäivinä päivät ovat vielä pidempiä. Kotitallille Konginkankaalle palaillaan tavallisesti vasta puolenyön jälkeen. Se, kuinka pitkälle aamuyöhön päivä venyy, riippuu siitä, mihin matka on suuntautunut: Joensuuhun, Helsinkiin, Ouluun vaiko vain Tampereelle tai Jyväskylään.

Mikä ihme saa miehen tekemään tällaista työtä?

– Joku palo tähän hommaan on. Menestymisen nälkä ehkä. Toisaalta tässä työssä myös oppii koko ajan jotain uutta. Koskaan ei ole valmis.

Harri on kasvanut kiinni hevoshommiin jo pikkutaaperona. Tallikamarissa Harri näyttää vanhaa kuvaa, jossa hän taluttaa henkselihousuissaan suomenhevosta laitumelle. Naru on löysä, hevonen lampsii pää alhaalla noin nelivuotiaan Harrin perässä.

– Tämä oli tosi vireä tamma! Mutta ymmärsi, että lapsen kanssa pitää olla nätisti. Ensimmäisen oman hevosensa Harri sai 15-vuotiaana, eikä ole sen jälkeen juurikaan muita töitä tehnyt.

 

KOTILAINEN EI VOI keskittyä pelkästään hevosten valmentamiseen ja kilpailuttamiseen, sillä hän hoitaa 13 hevosen tallinsa pääsääntöisesti yksin. Harrin tytär Terhi Kotilainen ja ystävä Marko Tuominen käyvät auttamassa aina kun ehtivät. Lisäksi tallitöitä tekevät satunnaisesi muut kaverit ja harjoittelijat.
Tallinpitäjän päivät täyttyvät hevosten ruokkimisesta, tarhaamisesta, karsinoiden siivoamisesta, heinien ja vesien kantamisesta. Huolehtimisesta ja miettimisestä: miksi hevonen ei menestynyt eilen startissa odotetulla tavalla? Mikä neuvoksi juuri talliin tulleelle ravurille, joka oli nuorena ikäluokkatähti, mutta enää ei savu halkea? Raveihin suunnataan keskimäärin kaksi kertaa viikossa, joskus jopa neljä kertaa.

Valmentajan ammatti on myös palveluammatti. Puhelin pirisee taajaan. Hevosenomistajat, toimittajat ja ravipelivihjeiden laatijat soittelevat ja kyselevät kuulumisia. Valmentajan täytyy tulla toimeen paitsi hevosten, myös ihmisten kanssa.

Raviurheilun tilanne on Kotilaisen mukaan muutaman vuoden takaisen notkahduksen jälkeen suhtkoht hyvä. Palkintotaso on noussut jonkin verran ja uusia hevosenomistajakimppoja perustetaan. Haasteita kuitenkin ravipäättäjille riittää, sillä lajin pariin pitäisi saada enemmän ihmisiä, pitäisi saada pelivaihdot nousuun ja lajille ehdottomasti lisää näkyvyyttä.

– Telkkarista ei tule enää minkäänlaisia ravilähetyksiä, Kotilainen päivittelee.
– Kuinka uudet ihmiset voivat innostua raveista, jos ravilähetykset pitää etsimällä etsiä Veikkauksen sivuilta internetistä?

 

PAIKALLISRAVEISTA ihmiset onneksi innostuvat edelleenkin. Konginkankaalla ravit ovat aina koko perheen ja koko kylän tapahtuma. Tänä vuonna Konginkankaan ravit järjestetään 19. elokuuta.

– Konginkankaan raveihin osallistun aina kuin mahdollista. Ajotehtäviä riittää niin, että monesti saan ajaa kaikissa lähdöissä. Poni- ja monte -lähtöihin en tosin ole osallistunut, Kotilainen virnuilee.

Mutta mitä raviurheilun ammattilainen miettii Konginkankaan Hevosurheilukeskus -hankkeesta? – Ravihevoset ja ratsut tarvitsevat pitkälti samoja asioita: rehuja, lihashuoltoa, kengitystä, lääkintää ynnä muuta. Myös hevosihmisillä olisi varmasti paljon opittavaa toisiltaan. Synergiaetu olisi väistämätön, Kotilainen pohtii.

– Hevosurheilukeskus olisi toteutuessaan hevosihmisille ja tälle kyläkunnalle pelkkää plussaa. Se toisi parhaimmillaan lisää harrastajia ja uusia hevosenomistajia alalle. Ehkä jotkut innostuisivat muuttamaankin kylälle. Ja jos joku rakentaisi tallin hevosurheilukeskuksen alueelle, voisi siihen löytyä vuokralainen tästä ihan läheltä, Kotilainen vinkkaa pilke silmäkulmassa.

 

Harri Kotilainen, 54
– asuu Suolahdessa
– Hevosten valmentaja ja ohjastaja
– 13 valmennettavaa vuokratallissa Konginkankaan Liimattalassa.
– Ajanut urallaan 5367 starttia, joista voittoja 728. Viime vuosina voittoprosentti on ollut huikeat 14 – 17. Hevosenomistajille rahaa näistä starteista on kertynyt yhteensä noin 1 500 000 euroa. (Hippoksen tilastot vuodesta 1977.)
– Elämän hevonen: Helmin Roosa. Kuningatarkilpailuunkin osallistunut tamma oli äärettömän lahjakas ja nopea. Omapäinen. Tamma kehittyi koko ajan starttien myötä ja sillä jäi paljon saavuttamatta, sillä ura katkesi valitettavan nuorena jalkavaivoihin. Tamma siirrettiin siitokseen ja sillä on tällä hetkellä neljä varsaa, viidettä odotetaan syntyväksi näinä päivinä.

Konginkankaan paikallisravit 19.8. Konginkankaan raviradalla

 

TEKSTI JA KUVA: TUULA LAINE

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy