Suolahden Wanha Asema sai kupeelleen kioskin – nyt ollaan kuin ennen vanhaan!


Möllerin Juhani tuli tarkastukäynnille vanhan valokuvan kanssa.

Parin viikon päästä 120-vuotisjuhliaan viettävä Suolahden Wanha Asema on saanut rinnalleen tutun kumppanin. Keskiviikkona paikalle tuotu kioskirakennus näyttää sitä, kuin se olisi seisonut uudella paikallaan aina. 

 

Kauniin, arkkitehti Bruno Granholmin, suunnitteleman asemarakennuksen kupeelta on poistettu peltinen sähkömuuntaja. Alueen arkkitehtuuria suorastaan rumentaneen laatikon siirto ennätti saada jo kiitosta. Tänään kiitosta annetaan vielä roppakaupalla lisää, kun Porvoosta tuotiin kaunis, puinen, oikeasti vanha kioskirakennus lähes entisen rautatiekioskin kohdalle. Suolahtelainen Juhani Möller kiiruhti paikalle vanhan valokuvan kanssa.

– Tulin tarkastamaan, osattiinko kioski laittaa oikealle paikalle, Möller vitsailee.

Kuvaa tiirailtuaan Möller tuli siihen tulokseen, että vanha, alkuperäinen kioski oli piirun verran järvelle päin ja saman verran veturitallin suuntaan.

– Nyt on hyvä. Hienoa, sillä tämä pieni kioski kaunistaa koko aluetta, Möller ihastelee.

Vuonna 1947 napatussa kuvassa on niin sanotusti täysi rähinä päällä. Ollaan nimittäin katsomassa Helsinkiin TUL:n liittojuhlille vievää junaa, ja asemalle on kertynyt valtavan suuri joukko saattoväkeä.

– Minä olen tuossa junanlähettäjän oikella puolella, äitini Siiri Möllerin sylissä. Ikää on tulevalla betoninraudoittajalla kolme vuotta, Möller laskee.

Kioskiin asennettiin sähköt. ÄKSän saamien tietojen mukaan kioskirakennukseen on tulossa, yllätys, yllätys, kioski!

Kuva vuodelta 1947. Asemalta lähtevä juna oli tuolloin tapahtuma. 

Tämä kuva taasen vuotta aiemmin, vuonna 1946. Kioski näkyy tässä varsin mainiosti.

Porvoosta tuotu vanha kioskirakennus on vuokralla.

Suolahden Wanha Asema viettää 120-vuotisjuhlaa 29.-30.6. 

Lättähattu kuljettaa Jyväskylästä Suolahteen väkeä Jyväskylästä 9.50 kohti Suolahtea ja paluu 15.15 Wanhalta Asemalta Jyväskylään lipun hinta aikuisilta 10 euroa suunta ja lapset yli 7-vuotiaat puoleen hitaan. Suolahti-Äänekoski välillä liikennöi höyryveturilla kulkeva juna useita kertoja päivässä. Tapahtuman järjestää Suolahden kyläyhdistys ry yhteistyötahoineen.

 

Vastaa