ÄKS

Kesäkaarasta kohtaamisia ja elämyksiä nuorille

19.06.2024 11:10

Äänekosken nuorten kesä täynnä mahdollisuuksia! Kaupungin aktiivinen nuorisotyö jatkuu läpi kesän liikkuvan nuorisotyön Kesäkaaralla. Kesäkaaran myötä nuoret pääsevät nauttimaan monipuolisesta toiminnasta koko kesän ajan ja myös kirjasto on kaaran kyydissä! Kesäkaara on suunniteltu erityisesti nuorten tarpeisiin ja siinä keskeisintä on aito vuorovaikutus ja kohtaaminen.

 

Kesällä myös Suolahden nuorisotila on auki ja siellä nuoret voivat kokoontua ja viettää aikaa. Spotissa järjestetään kesä- ja toimintapäiviä. Äänekosken kaupunki on panostanut myös nuorten huvipuistoretkiin, leireihin ja luontoliikuntaan, jotka tarjoavat nuorille kivaa tekemistä, vaihtelua ja elämyksiä.

Järjestämällä monipuolista nuorten kesätoimintaa, kaupunki haluaa lisätä nuorten hyvinvointia ja osallisuutta.

Liikkuva nuorisotyö ei ole vain pelejä ja vempeleitä

Kesäkaara vierailee koko kesän ajan joka taajamassa. Kesäkaaralaiset ilmoittavat Instagramissa ja Facebookissa aina viikon alussa pysähdyspaikat. Tarjolla on mukavaa tekemistä ja pientä tarjottavaa on usein mukana. Tänä kesänä suosiossa ovat olleet metallinpaljastimet, joita on varsinkin leireillä kokeiltu.

– Liikkuvassa nuorisotyössä kaikkien pelien, vempeleiden ja hauskapidon takana tärkeintä on nuorten kohtaaminen. Tärkeintä on se, että aikuinen on nuorille läsnä. Työ on ensisijaisesti nuorten kohtaamista koulujen pihoissa, puistoissa, uimarannoilla ja siellä missä nuoret vapaa-aikaansa viettävät, nuorisotyöntekijä Tuukka Vuorinen kertoo.

– Keskeistä Kesäkaarassa on ennen kaikkea nuorten aito kohtaaminen ja kuunteleminen. Nuorisotyöntekijät ovat läsnä ja valmiina keskustelemaan nuorten kanssa heidän tarpeistaan ja toiveistaan. Kesäkaara on esimerkki siitä, miten nuorisotyötä voidaan viedä sinne, missä nuoret viettävät aikaansa, tarjoten heille merkityksellisiä kohtaamisia ja elämyksiä, nuorisotyöntekijä Ari Uusitalo sanoo.

Liikkuvan nuorisoyön Kesäkaara on kiertänyt kesäisin Äänekoskella vuodesta 2017. Äänekoskella nuorisotyön tekeminen ei ole vain Kesäkaara. Kun Kesäkaara on talviteloilla, liikkuvaa nuorisotyötä tehdään Äänekosken kouluilla ja nuorisotiloilla. Nuorisopalvelu on nuorille vapaaehtoista, eikä mitään tuputeta väkisin.

– Olemme aikuisina nuoria varten nuorten ajanviettoympäristöissä. Aina ei tarvitse olla aktiviteettiä, riittää kun olemme läsnä. Toisaalta nuoret voivat kokeilla pelejä ja eri lajeja, vaikka suppilautaa, jos ei ole omaa, Vuorinen kertoo.

– Liikkuvan nuorisotyön työntekijöille ei nuorten pahoinvointi tai päihteiden käyttö juurikaan näy. Isolla osalla Äänekosken nuorista menee hyvin, ja ne kenellä menee huonosti, menee usein vielä huonommin.

Liikkuva nuorisotyö kohtaa Äänekoskella kymmeniä, jopa satoja nuoria viikoittain ja niistä pidetään myös kirjaa, mutta vaikuttavassa nuorisotyössä aina määrä ei ole tärkeintä.

Nuoria kannustetaan lukemaan

Kesäkaaran kyytiin hyppää usein myös kirjaston väkeä kirjoineen ja peleineen. Keväällä ja syksyllä Kesäkaara toimii viheralueiden kouluille ns. kirjastoautona.

– Yhteistyö Kesäkaaran kanssa viimeisen parin vuoden aikana on ollut aivan mahtava juttu. Äänekoski on laaja alue ja näin tavoitamme nuoret paremmin. Kannustamme kaikenikäisiä lukemaan ja olemme tavoittaneetkin lukijoita, sillä joka kerta nuoret ovat Kesäkaarasta myös lainanneet kirjoja, kirjastovirkailija Syksy Siitari sanoo.

Kesäkuun alussa järjestettiin rantakiertue kaikissa taajamissa. Kesäkaara käy nuorten leireillä ja rippileireillä. Myös hyvinvointialueen yksiköissä käydään silloin tällöin ja viime viikolla Kesäkaara kurvasi Mintakelle.

Tällä viikolla Kesäkaara ja nuoret vierailevat Äänekosken seniorikeskuksella. Päivätoiminnassa mukana oleville ikäihmisille on suunniteltu yhdessä nuorten kanssa Kesäkaaran toimintapisteitä. Paikalle saadaan haitarimusiikkia ja luvassa on eri sukupolvien kohtaamisia, iloa ja virkistystä kaikenikäisille. Äänekoskella kasvamme kanssasi!

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy