ÄKS

Ramin Kortit 141: Korttietsiviä mietityttää – miksi Louhenkatua kuvattiin?

20.12.2015 12:25 (muokattu 20.12.2015 12:29)
Etummainen Vilenius, sitten Rimpilä, kolmannessa Lauri Lari Lehtonen, viimeisessä Sinipaasi-Karsisto-Pääkkönen. Näinkö nämä talot on tunnistettu?

Tämänkertainen korttikuva on paikallistettu Koulunmäelle, Koulukadun ja Louhenkadun risteykseen. Sinipaaden Lydia asui Louhenkadun päässä. Tytär Helinä voinee vielä vahvistaa kuvan paikan? Mutta puuttuuko yksi rakennus?

Tämä postikortti on harvinainen poikkeus, jolle on vaikea löytää selkeää selitystä. Miksi juuri tästä on kuva otettu ja kortiksi tehty? Onko joku kadulla asunut tilannut kuvaajalta postikortin?

Todennäköisesti kortin on kuvannut (?) ja painanut tuttu Albin Aaltonen, jonka postikortteja on lukuisia kaikilta Äänekosken taajamilta. Ei tosin näin pienimuotoisesti, vaan Aaltosen kortteja tunnetaan lähinnä kauppapaikoilta, liike- ja teollisuuslaitoksista, virastoista ja kouluista sekä uusista kerrostaloista. Nyt ei kuitenkaan ole kyseessä mikään näistä eikä edes uudet talot.

Kuvaa on sovitettu 60–70-lukujen vaihteeseen. Kortin tausta tosin viittaa paljon vanhempaan aikaan, samoin kuin joidenkin pihapuiden koko.

LouhenkatuKortinTaus

Vanhanaikainen ja vielä nimetön kortintakuspainatus viittaisi valokuvaaja Albin Aaltosen uran alkupäähän 40–50-luvun vaihteeseen, mutta ehkä taustapainatus on vain kaivettu esiin kätköistä?

Kortin taakse on kirjoitettu n:o 5, mikä ehkä kertoo jonkinlaisesta sarjasta. Olisiko kyseessä siis yksi tilaustyö, ja muita uusiakin yllätyskortteja voi löytyä?

Tietäisikö kukaan, mitä merkittävää Louhenkadulla on voinut olla, että kuva olisikin kuvaajan tarkoituksella ottama – eikä tilauksena? Rakennukset kun eivät näytä olevan rivi mallitaloja vaan jokainen omaperäisesti tehtyjä.

Ilmakuva 8354 Äki Koulunmäen taus Kansantalolle

Tämä Karhumäen ilmakuva 5.7.1952 vahvistaa, että Louhenkadun postikortti on otettu viimeistään 50-luvun alussa, sillä puiden ikä on siihen sopiva.

Louhenkatu näkyy ilmakuvassa alhaalla vasemmalla. Itseasiassa juuri vuosi 1952 näyttäisi hyvin sopivalta kuvan perusteella!

Louhenkatu ei alunperin päättynyt sinne Sinipaateen vaan jatkui kaartamalla Pitkäkadulle.

Taustalla muuten näkyy 1950 valmistunut Kansantalo, joka purettiin vuoden 2001 tammikuussa. Kansantalo Komulan historiasta voi lukea ÄKS-lehden numerosta 4/2011.

Lähteet:

Heimo Savolaisen haastattelu, syyskuu 2015

***
POSTIKORTTEJA ÄÄNESEUDULTA

Edesmenneen Raimo Lampisen (1953–2010) jättimäinen kokoelma seudun postikortteja on päätetty tarjota lukijoille tutkittavaksi. Tarkoitus on Lampisen kokoelmasta tehdä myöhemmin kuvateos, kunhan korteista saadaan lisää paikallista lisätietoa. Samalla perehdytään erilaisten postikorttien maailmaan.

ÄKS julkaisee Ramin Kortit -sarjassa aina sunnuntaisin ilmakuvakortteja,  mainoskortteja, katunäkymiä, tapahtumia ja ryhmäkuvia. Kortteja on 1900-luvun alusta tähän päivään yli sadan vuoden ajalta.

Palautetta ja tietoja voi antaa netin kautta tai toimitukselle.

HEIMO SAVOLAINEN, TIMO ENÄKOSKI

Vastaa

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKISANOMAT OY
Torikatu 2, 2. kerros, 44100 Äänekoski
Avoinna sopimuksen mukaan
Puhelin 040 565 0941

TOIMITUSmarjo@aksa.fi
Marjo Steffansson
päätoimittaja 040 841 2945

MARKKINOINTIilmoitus@aksa.fi
Pirjo Hakkarainen
myyntipäällikkö 040 565 0941
Marjut Parola
myyntineuvottelija 040 730 4234
etunimi@aksa.fi

ILMOITUSVALMISTUS JA -AINEISTO
ilmoitus@aksa.fi

Tietosuojaseloste »
© Äänekosken Kaupunkisanomat Oy

AD Alfred
Elysium Solutions Oy