Äänekosken talous jatkaa nousuaan


Koska rahat on laskettu tarkkaan, ollaan nyt reippasti plussan puolella.

Äänekosken kaupungin tilien arvioidaan jäävän ensi vuonna noin 1,9 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi.

 

Ensi vuoden yhteisöveron määräksi on arvioitu 8,8 miljoonaa euroa, mikä on 1,7 miljoonaa euroa enemmän kuin vuoden 2017 alkuperäisessä talousarviossa on arvioitu kertyvän. Kiinteistöveron tuotoksi vuonna 2018 on arvioitu 4,8 milj. euroa, mikä on 0,4 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2017 arvioidaan kertyvän. Vuoden 2018 arvioidut valtionosuudet ovat yhteensä noin 43,2 miljoonaa euroa, mikä on noin 1,4, miljoonaa tämänvuotista arviota vähemmän.

– Äänekosken talouden tila on erittäin hyvä. Kutsun itse tätä Äänekosken ihmeeksi, sillä vuonna 2013 meillä oli noin 10 miljoonan alijäämä ja tämän vuoden jälkeen olemme näillä näkymin noin kuusi miljoonaa ylijäämäisiä. Ei monessa kunnassa ole pystytty tähän, kaupunginjohtaja Matti Tuononen sanoo.

Talouden nousuun ovat syinä muun muassa hyvä yhteisöverotuotto, onnistunut ja ripeä kaavoittaminen, korkokulujen haltuunotto ja tietenkin tiukka talouskuri.
– Vaikka pussin suuta on pidetty tiukalla, ei sitä ole tehty palveluiden kustannuksella, talousjohtaja Tapani Hämäläinen sanoo.

Investointien määrä kasvaa ensi vuonna yli kahdeksalla miljoonalla. Vuoden suurimpia investointeja ovat uusi paloasema, liikuntatalon peruskorjaus, Suolahden keskuskeittiö ja ylipainehalli. Leasing-rahoituksella toteutettavista investoinnesta suurimpia ovat Koiviston koulun sekä Koulunmäen ja Suolahden yhtenäiskoulujen rakentaminen.

Ensi vuoden talousarviossa on myös huomioitu tulevat henkilöstömuutokset.

– Henkilöstö ei lisäänny, mutta painotusta ja rakennetta tullaan muuttamaan. Henkilöstön rakennemuutoksissa nuoret, perheet ja vanhustenhuolto ovat keskiössä. Muun muassa kaksi etsivän nuorisotyötekijää vakinaistetaan, perustetaan liikunnanohjaajan toimi, kotihoitoon lisätään yksi hoitaja, omaishoiton lomituksen osa-aikainen toimi kokopäiväistetään ja perustetaan kodinhoitajan toimi lapsiperheiden kotipalveluun, henkilöstöjohtaja Arja-Leena Kriivarinmäki luettelee.

Kun huomioidaan vuoden 2016 tilinpäätöksessä kertynyt ylijäämä (0,3 miljoonaa euroa) ja vuoden 2017 ennustettu tulos (ylijäämää 6,0 miljoonaa euroa), on Äänekosken kaupungin kertynyt ylijäämä vuoden 2018 jälkeen 8,1 miljoonaa euroa.

Ensi vuoden talousarvio on esillä Äänekosken kaupunginhallituksessa maanantaina 4. joulukuuta. Lue esityslista ja talousarvio kokonaisuudessaan täältä.

Vastaa

  1. Rike

    Viimeksi sama juttu kun kanavaa rakennettiin. Talousarvio vedettiin yläkanttiin ja kun venäläiset lähti jäi kaikkea muuta kuin ylijäämäinen tase.

    Vastaa