Pena Ranta nostaa Huiman mieskorista ylös pohjamudista


Atte Jämsen näyttää esimerkillään suuntaa Huiman nuorelle miesjoukkueelle – kuten muinaiset pelurit ns. mustavalkoisina aikoina.

  • Koripalloa, miesten II divisioona
  • Huima–BC Lapua 115–67

Töitä, töitä ja töitä. Siinä kolme tehokkainta asetta, joiden avulla Huiman mieskoris voi palata joskus valtakunnalliselle tasolle – ellei nyt taivaasta yhtäkkiä sada rahaa.

A-divarista kaksi sarjatasoa alemmaksi pudottautunut Huima puurtaa nyt kakkosdivaria valmentaja Pena Rannan johdolla. Joukkue aloitti kauden kahdella tappiolla, mutta on nyt voittanut kaksi viimeistä kotipeliään.

Sunnuntaina nuori joukkue kaatoi Liikuntatalolla BC Lapuan. Voitto ilahdutti Rantaa, entistä Korisliiga-pelaajaa, joka vielä viime kaudella hääri tehokkaasti Huiman takalinjoilla.

– Tällaisen pelin jälkeen on hyvä mieli. Kun joukkue puolustaa yhdessä ja lähtee juoksemaan kovaa, niin silloin saa paljon mokiakin anteeksi, Ranta mietti, mutta korosti pääasiaa.

– Kesällä sovittiin , että tänä vuonna ei lasketa voittoja eikä häviöitä vaan keskitytään siihen, mitä salilla tehdään.

ELI NYT TREENATAAN. Se, mitä salilla tapahtuu katsojien poissaollessa, tyydyttää Rantaa enemmän kuin voitot.

– Voin vain ylistää porukan asennetta. Ei ole ketään, kuka tulee salille loistamaan ja esittämään osaamistaan vaan kaikki haluavat tehdä hommia yhdessä oikeanlaisella nöyryydellä.

Esimerkiksi Ranta nostaa 18-vuotiaan Atte Jämsenin. Viime kaudella Jämsen sai tyytyä jämäminuutteihin Huiman amerikkalais-show´ssa. Nyt Jämsen – Lapuaa vastaan 28 pistettä – kantaa vastuuta kuin aikamies.

– Atte on aina tehnyt töitä kovalla asenteella, mutta se, miten nyt hänestä on kauden mittaan tullut oikealla tavalla joukkueen johtava pelaajaa. Atte kuuntelee, mitä puhutaan, hän auttaa ja ohjaa.

Ranta puhuu pelaajistaan silmät loistaen. Intohimo ja usko tulevaisuuteen ovat kovat.

– Paljon on tekemistä. Mutta jos asenne ja sitoutuminen pysyy tällaisena, niin menemme kovaa kyytiä eteenpäin.

Joukkue sitoutui kolmivuotiseksi määriteltyyn kehitysprojektiin kesällä. Puoli vuotta on nyt takana, ja ainakin pelillinen kehittyminen on silmiinpistävää. Ainakin jos aivan syksyn ensimmäiseen peliin vertaa: kaksi kuukautta sitten Kiimingin Riento haki Äänekoskelta murskaavan 52–76-voiton. (Siis Kiimingin Riento? Hei, haloo!)

– Eka peli oli eka peli. Moni pelaajamme on viime vuosina pelannut tosi vähän. Oikea peli on aina eri asia kuin kavereiden kanssa pelailu, Ranta huomauttaa.

Joukkue iloisena

 

SITOUTUMISTA MITATAAN seuraavan kerran tosissaan, kun kausi päättyy.

– Ensi kesä ratkaisee hirveän paljon. Silloin nähdään, miten paljon porukka on valmis tekemään töitä.

Koripallon treenaaminen on aina erilaista pelikauden aikana kuin kesällä. Jos nykyiset pelaajat haluavat entistä paremmiksi, heidän pitää jaksaa kehittää henkilökohtaista osaamistaan ja tehdä töitä fysiikan eteen kesällä.

– Tän kauden tavoite on saada tekemiseen positiivinen fiilis, sellainen, että salille on kiva tulla ja pelaamaan on kiva lähteä. Että tässä touhussa on mieltä. Silloin saadaan porukka pysymään kasassa. Tää ei ole mikään pikamatka, Ranta muistuttaa.

Mutta matkalla ollaan jo. Reissua voisi suositella muillekin Äänekoskella ja ympäristössä asuville kyvykkäitä pelimiehille, jotka eivät vielä ole hypänneet Rannan ohjaamaan junaan.

– Ovet ovat aina auki lahjakkaille pelaajille, varsinkin niille, jotka tekee töitä.

RANTA ON PANNUT tyydytyksellä merkille senkin, että Huiman mieskoris kiinnostaa edelleen – jopa nykytasollaan. Lapua-pelissäkin katsomossa oli noin 70 silmäparia.

– Se, että väkeä käy, vaikka ollaan nyt pari pykälää alempana, on äärimmäisen tärkeä juttu. Yleisö arvostaa sitä, että omat jätkät antaa kaikkensa, vaikkeivat olekaan taidoiltaan sillä tasolla, missä ollaan aikaisemmin oltu. Hirveästi saa asioita anteeksi, kun asenne on hyvä.

Kovalla asenteella tehtiin töitä myös 1970-luvun taitteessa, kun Penan isä Markku Ranta ryhtyi valmentamaan silloisessa Suomi-sarjassa pelannutta Huimaa. Isä-Rannan johdolla Huima nousi SM-sarjaan 1975.

Kaiken nähnyt Markku Ranta oli katsomossa sunnuntainakin. Penan mukaan isä pysyttelee nykyisin taustalla.

– Ei olla paljoa puhuttu koriksesta. Jos tarvitsee, niin kysyn ja sitten jutellaan. Mutta älä nyt puhu minusta ja isästä samassa lauseessa. Aika paljon pitää tapahtua, että meidät voi mainita samassa yhteydessä, Pena neuvoo toimittajaa.

– Mun tunne on se, että me vaan tehdään joukkueena töitä. Pelaajat harjoittelee pelijuttuja, mä valmentamista. Yritämme kehittyä yhdessä.

– Ei tässä sen kummemmasta ole kyse. Kun vaan jaksamme ja maltamme tehdä kärsivällisesti töitä, niin se huomataan ympärilläkin. Silloin meidän on mahdollista saada muitakin mukaan.

MUUT EIVÄT TÄSSÄ tarkoita vain pelaajia. Eikä vain sponsoreita. Eikä vain yleisöä. Vaan koko yhteisöä nimeltä Äänekoski.

Vieläkö kaupunki joskus hullaantuisi mieskoriksesta, siitä, mistä Äänekoski niin hyvin tunnettiin 70-, 80-, 90- ja 00-luvuilla. Se jää nähtäväksi.

Ei paineita, Pena!

TERHO VUORINEN

Teppo Rantaniva kävi korin alla kovaa vääntöä Lapuan ex-liigapelaajan Toni Raiskin kanssa.

Teppo Rantaniva kävi korin alla kovaa vääntöä Lapuan ex-liigapelaajan Toni Raiskin kanssa.

 

Ottelun pistemiehet

Huima: Teppo Rantaniva 12, Jani Tuoriniemi 24, Ville Kovanen 3, Niko Hyytiäinen 13, Pekka Karvonen 10, Mikko Kautto 7, Otto Jämsen 14, Atte Jämsen 28, Ville Happonen 4

Lapua: Jusa Harju 2, Kukk Ranno 1, Toni Raiski 25, Markus Huhtala 1, Niko Övermark 20, Tuomo Mäenpää 7, Vesa Paloniemi 11

 

Vastaa