Äänekosken rikosmäärä vähentynyt lähes 40 prosenttia


Sisä-Suomen poliisilaitos julkaisi maakunta- ja kuntakohtaiset tilastot vuoden 2018 rikoksista. 

 

Sisä-Suomen poliisilaitoksen tietoon tuli vuoden 2018 aikana lähes 120 000 rikosta. Tilaston mukaan määrä lisääntyi edellisvuodesta 7,62 prosenttia. Äänekoskella rikoksia tuli poliisin tietoon viime vuonna 1 833 kappaletta, mikä tarkoittaa 37,5 prosentin laskua vuoteen 2017 (2933) verrattuna.

Yksi suurimmista muutoksista Äänekoskella näkyy liikennerikkomusten määrässä. Liikennerikkomusten määrä on laskenut vuodesta 2017 yli 65 prosenttia (-767 kappaletta). Rikosylikonstaapeli Juha Ahola Sisä-Suomen poliisista kertoo, että liikennerikkomuksia jää poliisin haaviin paljon, ja määrän vaihtelut voivat muuttaa rikosten kokonaismäärää nopeasti suuntaan tai toiseen. Automaattisen liikenteenvalvonnan painotus eri kuntiin tuo myös vaihtelua vuositilastoihin.

Tutkinta-ajat ovat pidentyneet Äänekoskella, mutta rikosmäärissä on lähes poikkeuksetta vähentymistä. Suurentuneetkin määrät ovat hyvin pieniä, esimerkiksi rattijuopumusten lisääntyminen neljällä tapauksella edellisvuoteen verrattuna. Rikosylikonstaapeli Ahola allekirjoittaa huomion.

– Äänekoskella puhutaan muutenkin pienistä rikosmääristä, mutta rikosten kokonaismäärä vähentynyt melko mukavasti. Rikoslakirikokset, poislukien liikennerikkomukset, ovat yleensä poliisin toiminnan mittari ja nekin ovat vähentyneet, Ahola tulkitsee.

Rikoslakirikoksia ovat esimerkiksi omaisuus-, seksuaali-, liikenne- ja huumausainerikokset sekä henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikokset. Niitä tuli poliisin tietoon 146 kappaletta vähemmän kuin edellisvuonna. Ahola näkee, että muutosta selittää hyvin yksinkertainen asia.

– Väkivalta- ja omaisuusrikokset vähenevät, ja ne vaikuttavat eniten kokonaisuuteen. Äänekosken kokoisessa paikassa vaihtelua ei selitä niinkään yhteiskunnallinen trendi, vaan paikallisten toimijoiden aktiivisuus: kuinka paljon tekijöitä on ollut vapaalla jalalla, Ahola toteaa.

RIINA NYGRÉN
riina(a)aksa.fi

Vastaa

 1. Janne Kankkunen

  Poliiseja ei nää nykyään kuin hirvaskankaalla kahvilla, ei siinä tilastot nouse

  Vastaa
 2. Pekune

  Luulen, että 2 seikkaa unohtui artikkelista.
  Väestö on vähentynyt jatkuvasti vuosikausia ja nuoremmat ikäluokat ovat pienentyneet. Toinen seikka on työllisyyden selkeä parantuminen. Työssä käyvät eivät yksinkertaisesti ehdi rikoksiin. Työssä käyvät ansaitsevat palkkatyöllä leipänsä. Vapaa-ajalla kerätään voimia työviikkoihin.

  Vastaa